Плевнелиев: Оставката на Христо Иванов беше високоморален акт, невиждан отдавна

4273
Плевнелиев: Оставката на Христо Иванов беше високоморален акт, невиждан отдавна
Снимка: БГНЕС

Оставката на министър Христо Иванов беше един високоморален акт, какъвто не сме виждали много отдавна, заяви пред журналисти в старата столица президентът на Република България Росен Плевнелиев, предаде "Фокус".

Той е на посещение в града, за да постави началото на обществения дебат по Националната стратегия за развитие 2030.

Лукарски: Правилният път е РБ да остане във властта с ГЕРБ

Икономическият министър Божидар Лукарски изрази мнение, че правилният път е Реформаторският блок да продължи да управлява с ГЕРБ. Той н...

Държавният глава припомни, че още в първите си дни като служебен вицепремиер Христо Иванов е започнал изработването на Национална стратегия за реформа на системата на правораздаване.

"В последствие, тази стратегия бе приета и от следващото правителство. Тя бе заложена като част от коалиционното споразумение. Тази стратегия бе приета с широко съгласие и в Народното събрание", обобщи още Росен Плевенелиев. Той подчерта, че инициативата на Христо Иванов е поставила началото на широко-мащабно действие за промяна на различни закони, сред които и Конституцията. Президентът припомни, че днес стартират националните дебати по стратегията за развитие 2030, които ще продължат и през следващите години, докато програмата бъде изцяло изработена и приета.

"Една голяма част от въпросите, които ни вълнуват, са свързани с това дали през 2030 година България ще бъде справедлива, демократична, просперираща, дали ще бъде фактор в региона. Дали нашата държава ще има глас и ще сформира политиките в Източна Европа. Дали ще имаме България, която ще носи добро име и репутация. Дали страната ни ще е уважавана от всички и народът ще припознае това, че институциите работят в негов интерес и ще върне обратно доверието си към тях. При всички случаи, ако постигнем всичко това, ние ще можем да се поздравим", каза още Росен Плевнелиев. Той посочи, че дебатите ще вървят в обществото, но подчерта, че дългосрочното развитие на България започва днес във Велико Търново. По думите му, то няма как да се случи без реформи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика