Правителството реши как ще бъдем компенсирани за скъпите ток и газ

14996
Правителството реши как ще бъдем компенсирани за скъпите ток и газ
Снимка: Министерски съвет

Правителството решава как да бъдат компенсирани бизнесът и битовите потребители за поскъпването на електроенергията и природния газ. Част от компенсациите за декември ще бъдат получени с януарските сметки и за ток, и за природен газ. Припомняме, че и битовите потребители на природен газ ще получат компенсации. 

Цената на електроенергията и цената на природния газ са една от най-големите теми за правителството, каза в началото на заседанието на Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков. "Сметките на битовите потребители (за ток, бел. ред.) са под мораториум. Те не са вдигнати и няма да бъдат вдигнати, докато мораториумът е в сила, като по-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база новите цени, които бяха сложени през миналото лято. С други думи няма нови цени за битовите потребители и ние в работим много усърдно в така че когато махнем мораториума да няма никакъв остър скок в тези цени. Искам да успокоя всички, че битовите цени за януари и за декември месец, които сега се плащат през януари са на база на цените от лятото", каза премиерът. 

За електроенергия бизнесът е компенсиран със 110 лв. на мегаватчас за ноември месец от бюджета. 130 лв. са компенсациите за декември месец и има таван до 250 лв. за януари, в зависимост от пазарните цени по механизма, който правителството обсъжда. Важно е да се отбележи, че най-вероятно от помощта за декември месец много голяма част ще влезе в сметките, които бизнес потребителите ще видят в началото на февруари. "С други думи, сметките, които получихте сега за месец декември, са високи до такова ниво, че част от тях ще бъдат компенсирани в следващата ви сметка. Така че очаквайте намаляване на сметките за електроенергия за месец януари, които ще получите през февруари, като част от компенсацията, която ще видите, ще бъде и тази, която е за декември. Нека всички да се успокоят, че цените, които ще плащат за ток ще бъдат намалени в следващата им сметка" обясни премиерът. 

Няма да има шоково поскъпване на тока след мораториума, обеща премиерът

Не са се образували дисбаланси, които да избият след края на мораториума, каза в интервю за БНР министър-председателят Кирил Петков. По...

По същия начин стоят нещата с природния газ. В момента има помощи, които и за декември, и за януари ще се отразят в сметките, които ще се видят в началото на февруари, обеща Кирил Петков. 

След края на правителственото заседание енергийният министър Александър Николов обясни по повод обезщетенията за битовите потребители на газ, че няма да се наложи хората да обикалят министерства и ведомства. "Компенсациите ще бъдат включени във фактурите, като задачата е ресурсът допустимо най-бързо да се върне в обществото и бизнеса.

Подпомагането ще остане и през февруари и март, като се чакат цените на газа, с цел да се дадат съответни параметри", каза министърът.

За промишлеността газова поддръжка на този стадий не се планира. Министърът изясни, че експортно насочените предприятия у нас купуват газ на цени, по-високи от тези, които се постанова да заплащат съперниците им в Европа и не е вярно да се насочва спомагателен запас към тях. Освен това запазването на 140 млн. в обществото за отопление се връща в бизнеса посредством консумация, означи Александър Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика