Премиерът определи финансовата картина в страната като "меко казано притеснителна"

4259
Премиерът определи финансовата картина в страната като "меко казано притеснителна"
Снимка: БГНЕС

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата.

"Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата - било чрез измами, било чрез избягване на плащания", каза той. 

За бюджет 2021 година в първите дни на служебното правителство Янев обясни, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени, е бил изразходван в първите 4 месеца на година.

Стефан Янев призова партиите да не бягат от коалиция

Време е от политическо говорене да се премине в политическо действие. Именно в това политическо действие ще проличи отговорността, гото...

Като пример той посочи, че парите за мерките 60/40 и за допълнителните 50 лева за пенсионерите, които са били заложени за цялата година, са били изразходвани в началото на април и края на май.

Той обясни, че заради това, че преходното правителство не е направило актуализация на бюджета, е било почти невъзможно за допълнителни разходи.

"През април са изразходвани 117 милиона за 60/40, 120 милиона за мерки по заетост, 22 милиона за БНТ и БТА. За да продължим през юни, юли, август беше направено преструктуриране.

По отношение на приходните агенции, той подчерта, че фирмите, които са получили публични средства са с установена концентрация - 3,4 милиарда са платени на седем фирми.

"Започнахме проверки на фирмите и подизпълнителите, за да се засили контролът. Установено е огромно разходване на държавен ресурс за инхаус поръчки. Рекордьор е АПИ", каза премиерът. 

Йордан Цонев: ДПС е твърдо против да има министри от служебния кабинет в редовния

„Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическа...

"Беше установена ниска събираемост. От 2017-2020 г. са отписани 10 милиарда задължения. Най-големият длъжник е натрупал 161 милиона лева задължения. Агенция "Митници" - очакваме събираемостта да е над 1 милиард лева до края на 2021 година. Направихме необходимото да подобрим приходите, да запазим финансовата стабилност, за да може парламентът да вземе решение за преструктуриране на бюджета", допълни Янев.

На въпрос на Пламен Данаилов от "Има такъв народ" относно с кои партии е била обсъдена актуализация на бюджета и защо в него са залегнали избори 2 в 1. Служебният премиер отговори, че е обсъдена със социалните партньори.

"Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има достатъчно пари и за двата сценария. Моля, не влагайте политически контекст", подчерта той.

"Президентът Радев преди година, коментирайки мерките на тогава действащото правителство спомена, че те трябва да бъдат целенасочени, навременни и безвъзмездни - как се съобразихте?", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Не само България, но и ЕС наложиха стандарт за помощ на бизнеса. Не мисля, че поведението на служебното правителство се различава от останалите страни", отговори Стефан Янев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика