Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се премиерът да е обмислил мащабите и последствията

14910
Радев за изгонването на руски дипломати: Надявам се премиерът да е обмислил мащабите и последствията
Снимка: Президентство

Надявам се министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия. Това заяви президентът Румен Радев преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид относно новината, че страната ни гони 70 руски дипломати. Той уточни, че не може да дискутира този въпрос, защото не разполага с необходимата информация. 

"За България е важно да интегрира отбранителната си индустрия във водещите технологични и производствени проекти на НАТО," заяви още държавният глава. 

По думите му след десетилетия на фокусиране върху борбата с тероризма и укрепването на мира далеч от региона ни, сега НАТО се завръща към своята същинска мисия - да е гарант на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страните-членки. 

„Това означава повишена отговорност и единство, които ще демонстрираме на срещата на върха, така че да покажем своята отговорност към колективната отбрана и към сигурността на всяка една страна“, заяви президентът. Той допълни, че това е свързано и с повишените амбиции на Алианса и изисква повече ресурси и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана.

Президентът отбеляза, че срещата на върха на НАТО започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена. Държавните и правителствени ръководители ще приемат нова Стратегическа концепция на НАТО, която ще определи заплахите и рисковете пред сигурността, както и новите политически и военни задачи пред Алианса. „Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обхват“, заяви Радев.

Във връзка с дискусиите по новата Стратегическа концепция на НАТО държавният глава отбеляза, че страната ни е участвала активно по отношение най-вече за създаването на нови, адекватни отбранителни способности, повишаване на логистичния капацитет на енергийната и транспортна свързаност с умело и ефективно използване на общите фондове на Алианса. Акцент във форума на високо ниво ще бъде дейността на ускорителя за иновации в отбранителния сектор и Фонда на НАТО за иновации, за създаването на които България бе сред инициаторите през 2019 г. На срещата на върха тогава президентът Радев отстояваше позицията, че Алиансът трябва да е съюз от партньори, които заедно да гарантират сигурността си и да развиват високи технологии и военно оборудване.

Консултациите при президента приключиха без разговори с ПП. Предстои връчване на мандат

Приключиха консултациите на президента Румен Радев с политическите партии за съставяне на правителство. "С днешната ми среща с групата ...

"За нас е от стратегическо значение не само да внедряваме водещи технологични решения в изграждането на собствен отбранителен капацитет, но и да интегрираме отбранителната ни индустрия и отбранителна наука във водещите технологични и производствени проекти на НАТО. За това апелирам отдавна, защото е  от ключова важност за преодоляване на разделението между страни-производители и страни-консуматори на отбранителни продукти и услуги", каза той.

Държавният глава посочи още, че в Мадрид се очаква да се обсъдят и въпросите за преодоляване на вторичните ефекти от войната в Украйна, сред които глобалната заплаха за продоволствената сигурност и произтичащите от това нови миграционни вълни. Очаква се и официалната покана към Швеция и Финландия за присъединяване към Алианса.

Във връзка с укрепването на Източния фланг президентът Радев отбеляза, че предстои да се вземат решения за дългосрочната адаптация на отбранителния и възпиращ потенциал. „На тази среща само ще разгледаме на високо политическо ниво потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада, но реалните оперативни решения за този подход тепърва предстои да се разглеждат на военно-политическо ниво“, уточни президентът.

ОЩЕ: Джонсън зове съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика