Шефът на руския туризъм се надява руснаците да изберат България за почивка

4786
Шефът на руския туризъм се надява руснаците да изберат България за почивка

Ще се радваме, ако повече руски туристи сега предпочетат България за своята почивка, тъй като вашата страна е една добра възможност. Това каза ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов по време на срещата си с министъра на туризма на Република България Николина Ангелкова. Двамата се срещнаха в Москва по инициатива на българския министър, съобщиха от Министерството на туризма.

„Ние сме амбицирани да предложим най-добрите условия за руските туристи. Продължаваме да проучваме всички възможности за предлагането на допълнителни облекчения при издаването на визи, в това число и с откриването на още изнесени визови центрове“, припомни министър Ангелкова. Тя се ангажира да продължи диалога с Министерството на външните работи в тази посока и припомни, че през изминалата година Министерството на туризма преведе средства от своя бюджет, за да обезпечи дейността на консулските служби в Руската федерация. Така в момента визи се издават в 21 изнесени визови центрове като времето за издаване на необходимите документи е ускорено максимално.

Министър Ангелкова и нейният колега Олег Сaфонов се обединиха около мнението, че проведената през ноември българо-руска кръгла маса в София е дала много добри резултати и е била силен знак, че туристическият бизнес от двете страни може да си сътрудничи много добре, а туристопотокът да се увеличи. В тази връзка през февруари догодина се планира да бъде проведена реципрочна кръгла маса в Москва. „Българският бизнес има готовност и желание да участва в подобно събитие“, подчерта Николина Ангелкова. Договорено бе и по време на международното туристическо изложение в Москва през март да бъде организирана и още една B2B среща между България и Русия за насърчаване на детския туризъм.

Очаква се в края на януари в България да се проведе и междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, за която Олег Сафонов да пристигне в страната ни. В тази връзка бе взето решение един от дните да бъде посветен на обсъждане на двустранните отношения в сферата на туризма и мерки за насърчаване на туристопотока.

Сред другите теми по време на срещата бе и съвместна работа за разкриване на специализиран кол център в България, който да дава актуална информация на руските туристи. Двете страни се ангажираха да проучат възможностите за реализиране на подобен проект и да подновят разговорите в най-кратки срокове.

В рамките на визитата си министър Ангелкова се срещна и разговаря и с Владимир Черников, ръководител на Департамента за национална политика, междурегионални връзки и туризъм на град Москва, както и с първия му заместник Сергей Шпилко, който е и президент на Руския съюз на туриндустрията. Бяха проведени и срещи с ръководството на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). По време на разговорите бяха обсъдени широк кръг от въпроси и набелязана програма, с конкретни мерки за по-нататъшното сътрудничество в сферата на туризма между двете страни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика