В НС демонстрираха машина за гласуване

32375
В НС демонстрираха машина за гласуване
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание беше демонстриран вариант на машина за гласуване. Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова напомни, че законопроектът за Изборен кодекс е вече е готов и предвижда възможност за включване на машини в процеса на гласуване, предаде Стандарт нюз.

Машината е изработка на испанска компания, която сама пожелала да направи презентацията. И други фирми са се обърнали с предложения, но коя ще бъде избрана ще реши бъдещата ЦИК, поясни заместник-председателят на парламента.

Цветанов: Колкото по-скоро има избори, толкова по-добре

Колкото по-скоро има предсрочни избори, толкова по-добре за страната и за хората, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по вр...

Представителите на фирмата направиха пълна възстановка за изборния процес пред депутати, представители на граждански организации и журналисти. Те многократно увериха, че машината има двойно ниво на защита и само тези, които имат съответните ключове, имат достъп до данните в нея.

С помощта на машината процесът на гласуване би изглеждал така: избирателят влиза в изборна секция и след проверка дали фигурира в списъка, му се дава заредена смарт-карта. Тя се вкарва в машината, на чийто екран се появяват опциите за гласуване. С докосване на екрана избирателят упражнява своя вот и вади картата. Резултатът се криптира в машината, а тя издава и хартиена бюлетина, на която е отбелязан изборът. Листчето се пуска в обикновена урна. Гласоподавателят връща въпросната смарт-карта и получава документите си за самоличност.

След закриване на изборния ден машината обработва сама данните и гласовете в съответната изборна секция. Данните могат да се видят единствено чрез регистрация на картите на всички членове на изборната комисия. Хартиените бюлетини служат за евентуална проверка на електронните резултати.

Аз лично си представях изборната машина по-опростена, коментира след демонстрацията заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Тя информира, че следващата седмица проектът за Изборен кодекс, който комисията подготви, ще бъде внесен за обсъждане в парламента.

Манолова ще предложи социолози да наблюдават броенето на бюлетините

Председателят на временната комисия за промените в изборния кодекс Мая Манолова ще предложи с новите изборни правила да бъде дадена въз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика