Зелена светлина за държавните бензиностанции и от бюджетната комисия

1517
Зелена светлина за държавните бензиностанции и от бюджетната комисия
Снимка: iStock/Guliver

С 6 гласа „против“ и 14 „за“ парламентарната бюджетна комисия даде зелена светлина на държавните бензиностанции като одобри промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Това е като подписване на празен чек, възрази депутатът от БСП Румен Гечев и разкритикува зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова за липсата на икономическа обосновка в представянето на законопроекта и по повод изразените от нея надежди така предлаганите промени да бъдат одобрени от комисията.

Василев за държавните бензиностации: Ако ще правим комунистическа икономика, защо правихме преход?

Ако някой смята да развива комунистическа икономика, защо правихме преход? Нямам съмнение, че зад това стои някакъв олигархичен интерес...

„Тук не се занимаваме с надежди“, възрази червеният депутат и направи остра забележка на председателя на комисията Менда Стоянова, че допуска да се представят законопроекти без нито едно число в мотивите и без никакви разчети. „Не допускайте в комисията есета и разкази – какво мечтаят, на какво се надяват… Няма числа. Връщайте ги!“, настоя той, визирайки представителите на министерството на икономиката.

„Нямате числа. Ставайте и си отивайте, докато не донесете числата. Нямате числа, нямате разчети и искате от бюджетната комисия на българския парламент да подкрепи“, скара им се той.

Гечев подчерта, че правилникът на Народното събрание задължава вносителите да направят разчет на въздействието и че въздействието е в числата. „Министерството на икономиката – вносителят не предлага нито едно число. Няма нито едно число в мотивите. Поне напишете едно число, примерно 681 – създаването на българската държава“, добави Гечев.

На неговото настояване да се посочи колко държавни бензиностанции ще се правят, колко държавни данъчни склада, с какъв капитал и защо няма анализи и разчети, зам.-министър Иванова обясни, че „законопроектът предвижда създаване на държавно предприятие и че за това държавно предприятие са направени калкулации и има ресурс за създаването му. Оттам нататък, държавното предприятие, след структурирането може да създава търговски дружества. Според нея анализите са следващ етап. „Държавното предприятие ще прецени дали да излезе като търговец на пазара или не“, посочи тя, което още повече повиши градуса на недоволството.

„Искате от нас тук да бием печата и после Държавното предприятие ще си решава“, възрази Гечев. „Ми ако няма да прави търговски операции за какво го правим, попита той и припомни информациите за намеренията на правителството да прави бензиностанции, колонки за зареждане с ток… „Ние питаме колко бензиностанции, откъде ще се доставя горивото, какви са разчетите, какъв ще е делът на складовете, пазарния дял…. И как ще ни убедите, че като ги направите, цените ще спрат да растат“, добави депутатът.

Пълзяща реставрация: Държавни бензиностанции + съветска власт

Министърът на финансите Владимир Горанов има нова, брилянтна идея. Неговите идеи винаги са били брилянтни, но тази е особено изумителна...

В дебата се намесиха и от Българската петролна и газова асоциация (БГПА) като настояха да се прецизира текста на параграф 9, който въвежда нова алинея 12, която е твърде обща. По думите на изпълнителния директор на БПГА Андрей Делчев, текстът не дава отговори на много въпроси - какво означава „складов капацитет“, колко трябва да бъде този складов капацитет, кой носи отговорност за некачествено гориво...  Той настоя: „Текстът да бъде прецизиран, защото в този вид той не работи и може да доведе до тежки последици за коректните складодържатели“.

Вижте още:

Държавните бензиностанции минаха на първо четене в комисия

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика