2011-а - деветата най-топла година в историята!

5675
2011-а - деветата най-топла година в историята!
В планетарен мащаб средната температура на повърхността на земята е била с 0,51 градуса по Целзий по-висока от показателя към средата на 20-и век

По средна глобална температура 2011-а е била деветата най-топла година в съвременната история на метеорологията, обявиха учени от НАСА.

Този факт продължава тенденцията, свързана с парниковите газове, според която девет от десетте най-топли години са се случили от 2000 г. досега, предаде Ройтерс.

В друг доклад на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ се посочва, че по средна температура в САЩ миналата година е 23-ата най-топла, откакто се правят измервания.

В планетарен мащаб средната температура на повърхността на земята през 2011 г. е била с 0,51 градуса по Целзий по-висока от този годишен показател към средата на 20-и век, съобщава Институтът за космически изследвания. В архива на този институт към НАСА се съдържат данни от 1880 г. досега. Първите 11 години от новия век са по-топли, отколкото годините към средата и края на 20-ия век, каза директорът на института Джеймс Хансен.

1998-а е единствената година от 20-и век, която влиза в челната десетка на най-топлите години в историята.

В съобщението на експертите от НАСА се посочва, че повишаването на температурите се дължи до голяма степен на повишените концентрации в атмосферата на парникови газове и в частност на въглероден двуокис. Този газ се отделя при множество човешки дейности, сред които работата на електроцентрали на въглища, автомобилни двигатели с горива на въглеводородна основа и даже издишването на хората.

Понастоящем съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата на Земята възлиза на 390 частици на милион, докато през 1880 и 1960 г. те са били съответно 285 и 315 на милион, посочва Ройтерс. (КТ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com