И Китай ще праща човек на Луната

20095
И Китай ще праща човек на Луната

Китай за първи път публикува официален документ, в който заяви намерение да изпрати човек на Луната. Кратки извадки от документа цитира вестник The Financial Times, предаде КРОСС.

Отбелязва се, че китайските специалисти от ракетно-космическия отрасъл „провеждат изследвания, необходими за съставяне на предварителен план за кацане на човек на Луната". Според експерти полетът ще се състои не по-рано от 2020 година.

Освен споменаването на пилотиран полет, в документа става дума и за създаване на нови спътници, а също така за активиране на усилията по изграждане на китайска орбитална станция. Отбелязва се, че към 2016 година Китай трябва да осъществи „нови технологични пробиви" при осъществяване на на пилотираните космически полети - Китай е третата страна в света (след Русия и САЩ), самостоятелно изпратила човек в космоса.

Китай възнамерява да създаде своя навигационна система към 2020 година и да изпрати към Луната трета сонда "Чанъэ-3" (Change-3), която трябва да кацне на повърхността на земния спътник.

През септември 2011 година Китай изведе в орбита първия модул от бъдещата орбитална станция „Тянгун-1". В началото на ноември космическият кораб Шенчжоу-8" успешно се скачи с „Тянгун-1".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com