Как ще колонизираме Марс

14758

Марс е най-добрият претендент за колонизиране от човечеството, но пристъпването към този процес е невероятно сложно. Очаква се пилотиран полет към Червената планета да стане възможен към 2030 година, а засега различни групи изследователи само строят планове по изпращането на хора там.

Поредния проект на такава мисия представят Лондонския имперски колеж (Великобритания) и медийната корпорация ВВС, пише Megavselena.

Изследователите предлагат да се изпрати на Марс екип от трима астронавти в специален кораб, състоящ се от два модула. Единият от тях ще се използва за кацане на Червената планета. Вторият модул, който ще представлява цилиндрична тристепенна структура с дължина 10 м и диаметър 4 м, ще бъде предназначен за живеене на астронавтите по време на полета, който ще продължи поне 9 месеца в едната посока.

След извеждане на кораба с ракета носител на зададената траектория спускаемият и основният модул ще се разделят и здраво стоманено въже ще ги отведе един от друг на приблизително 60 метра. След това двигатели ще придадат на апаратите въртене около центъра на тежестта, което ще позволи да се имитира земното привличане.

Това е необходимо за създаването на натоварване върху скелетите на астронавтите за съхраняване на здравината на техните кости. С приближаването до Марс честотата на въртене може да бъде намалена за създаването на условия на гравитация, максимално близки до тези на Червената планета.

По време на пътешествието физическото и емоционалното състояние на всеки участник в екипа ще бъде следено с безжични датчици. Съществува опасност от възникване на конфликти между астронавтите поради дългото пребиваване в условията на ограничено пространство.

Преди 4 млрд. години на Марс е имало условия за живот

Марсоходът Curiosity откри убедителни доказателства, че някога в далечното минало Червената планета е била подходяща за живот. Това съо...

Друг проблем е необходимостта от защита от космическата радиация и слънчевите изригвания. За тази цел се предлага използването на специални топлинни екрани и свръхпроводими магнити, които ще позволят получаването на нещо подобно на магнитосфера.

Влизайки на марсианска орбита, корабът отново ще претърпи трансформация – неговите модули ще се съединят и астронавтите ще получат възможност да се прехвърлят в спускаемия блок за кацане на планетата. По време на снижаването апаратът ще използва топлинен защитен екран, както и многобройни парашути и двигатели за намаляване на скоростта на спускане.

Най-добре е да се кацне в района на марсианския екватор, смятат авторите на проекта. Там предварително ще бъдат изпратени жилищен модул, марсоход с възможност за дистанционно управление, сонда и вероятно друго оборудване. Астронавтите ще могат да прекарат на планетата от два месеца до две години, през които ще извършват различни експерименти и изследвания.

За поддържане на жизнеспособността се предлага използването на слънчева енергия, както и местни ресурси, в частност вода, получена от разтопяване на лед, и кислород, отделян в резултат на електролиза.

За връщане на Земята ще се използва специален модул, също предварително изпратен на Марс. След старта от повърхността на Червената планета той ще осъществи скачване с намиращия се на орбита жилищен модул на кораба, който след това ще се отправи към Международната космическа станция.

Нов марсоход замества "Кюриосити"

Учените подготвят нов марсоход, който да замени „Кюриосити” в събирането на образци на Червената планета, пише вестник &bdq...

На финалния етап апаратът ще се скачи с МКС и астронавтите ще могат да се върнат на Земята в спускаема капсула „Союз”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com