„Марко Поло”: Най-големият контейнеровоз в света

23054
„Марко Поло”: Най-големият контейнеровоз в света

Най-големият товарен кораб в света пое на първото си плаване по френско-азиатската линия (FAL1) на компанията-собственик CMA CGM Group. CMA CGM MARCO POLO плава под британски флаг и от 8 ноември до 23 януари 2013 г. ще мине през 17 пристанища, пренасяйки огромно количество товари.

Контейнеровозът е дълъг 396 метра и широк 54. Той е конструиран от Daewoo Shipbuilding и Marine Engineerin, като догодина трябва да се появят още два подобни кораба, носещи имената на велики откриватели и пътешественици.

Българин е спасен от потъналия кораб в Северно море

По информация на българското посолство в Хага сред екипажа на потъналия "Baltic Ace" е и българският гражданин Тодор Демерджиев. Той ...

Дължината от 396 метра означава, че „Марко Поло” е с близо 15 м по-дълъг от „Емпайър Стейт Билдинг”. Друг прочут измерител, „Куин Мери 2” с нейните 151 000 тона водоизместимост също отстъпва на контейнеровоза, който може да натовари наведнъж до 16 000 стандартни контейнера. Френският ядрен самолетоносач „Шарл дьо Гол”, най-големият боен кораб на Западна Европа, също отстъпва по размери на „Марко Поло”.

По отношение на дължината си „Марко Поло” е по-къс с около метър от осемте контейнероваза Maersk клас Е. Но по отношение на т. нар. дедуейт тонаж (максимално количество товар, който безопасно може да се превозва), новият кораб е значително напред: 187 625 тона спрямо 158 200. Същото важи и за брутния тонаж: 175 343 тона спрямо 170 794 т за Maersk E.

Моряците от кораба "Ина" са обявени за невинни

На днешното си първо заседание Съдът в Нафплион, Гърция, постанови, че четиримата български моряци от кораба "Ина" са невинни, съобщиха...

Вчера, 10 ноември, „Марко Поло” отплава от първото си европейско пристанище в Саутхемптън. Корабът е снабден с над 1000 захранващи ел. точки, в които да се включват хладилните контейнери. Ако максималният брой контейнери, които могат да бъдат натоварени на борда му, се наредят в плътна колона един зад друг, дължината й ще достигне над 60 мили или близо 100 км (около 97 по-точно).

„Марко Поло” е оборудван с редица еко технологични решения, като електронно контролирана работа на двигателите, водеща до намаляване на разхода на гориво средно с 3% и на масло с 25%. За това спомага и специалната конструкция на корпуса и носа, оптимизиращи хидродинамиката и оттам подпомагащи намаляването на разхода, както и на вредните емисии СО2.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com