Меркурий младее

20670
Меркурий младее

Повърхността на първата планета в Слънчевата система доста се отличава от други добре изучени твърди тела, такива като Луната и Марс. Още най-ранните изображения на Меркурий показват, че той е покрит с относително гладки равнини с неясен произход, че двете му полукълба са относително еднородни, докато на спътника на Земята и на Червената планета полукълбата рязко се отличават едно от друго.

Симоне Марчи и колегите му от Югозападния научноизследователски институт в Боулдър, Колорадо, се опитали да решат стария въпрос: какво е формирало огромните гладки равнини на Меркурий – изригвания от ударни басейни и кратери или вулканична активност?

Астрономи видяха три "близнака" на Земята

Астрономи от Южната европейска обсерватория (ЮЕО) са открили три планети, потенциални близнаци на Земята, които обикалят около звезд...

Като анализирали данните от сондата „Месинджър”, учените изяснили, че най-старите от видимите равнини на Меркурий не са по-древни от 4–4,1 млрд. години, а това означава, че от първите 400–500 млн. години от еволюцията на планетната повърхност не е останала и следа. Най-обширните меркуриански вулканични провинции имат възраст 3,6–3,8 млрд. години, тоест появили са се едва в късната тежка бомбардировка, когато астероидите и кометите се сипели по Земята, Луната и Марс и Меркурий.

За да установят този факт, авторите използвали информация за сравнителните размери на лунните кратери и датирането на породите, донесени от „Аполо” от лунната повърхност. Количеството и пространственото разпределение на големите ударни басейни на Меркурий показало, че по възраст те не са по-стари от тежката бомбардировка.

Изследователите смятат, че тъй като Меркурий има сравнително тънка кора (83% от неговата вътрешност заема ядрото), астероидите лесно са я пробили и са провокирали вулканична активност с титаничен мащаб, напълно разрушила повърхността на планетата.

Тайната на живота се крие във "висулките на смъртта"

Необикновено природно явление, открито край бреговете на Антарктида и получило името „висулки на смъртта”, е възможно да е ...

Именно поради глобалния характер на тогавашния вулканизъм различните полукълба на Меркурий са изпитвали едни и същи процеси и ситуацията на Марс/Луната (където на повърхността повече са влияли ударните процеси и по-малко – вулканизмът, поради което полукълбата изглеждат по-разнообразно) тук е била невъзможна.

Още интересни материали четете на сайта megavselena.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com