Мъжко ДНК открито в женския мозък

33634
Мъжко ДНК открито в женския мозък

Мъжко ДНК често може да се открие и в мозъка на жените, показва проучване.

Най-вероятната причината за този феномен е жената да е била бременна с момче, твърдят учени.

Все още никой не знае какви са медицинските изводи от откритието, но съществува предположение, че мъжкото ДНК в женския мозък вероятно предпазва от Алцхаймер.

Други видове „микрохимеризъм”, или запазване на генетичен материал и клетки, разменени между ембриона и майката по време на бременност, се свързват както с благоприятни, така и с вредни въздействия.

Изследване на 59 заболели жени на възраст между 32 и 101 години показва, че съществува по-малка вероятност в мозъка на болните от Алцхаймер да има мъжко ДНК, „дошло” от ембрион. Освен това се забелязва, че генетичният материал е в по-малки концентрации в участъците на мозъка, които са най-силно засегнати от болестта.

Учените обаче подчертават, че тези открития не могат да доведат до категорични изводи поради малкия брой изследвани жени и това, че до голяма степен не се знае дали и колко пъти жените са раждали и как е протичала бременността.

Ръководителят на проучването доктор Уилям Чан от Центъра за изследване на рака „Фред Хъчинсън” в Сиатъл, САЩ, сподели: „Понастоящем биологическата значимост на запазването на мъжко ДНК и мъжки клетки в човешкия мозък изисква по-нататъшно изследване”.

Учените открили мъжки микрохимеризъм в 63% от случаите. Мъжкото ДНК било разпространено в много участъци на мозъка и изглежда се запазвало през целия живот. Най-възрастната жена, в чийто мозък имало мъжко ДНК, получено от ембрион, била на 94 години.

В откритията, публикувани в онлайн изданието Public Library of Science ONE, се предполага, че ембрионални клетки често преминават от кръвния поток в мозъка.

Предишни проучвания са показали, че при някои заболявания, например рак на гърдата, мъжките клетките с ембрионален произход могат да имат предпазващ ефект. При други заболявания обаче, като рак на дебелото черво, те се свързват с повишен риск.

Освен това изследване показало, че съществува по-малък риск от ревматоиден артрит, вид автоимунно заболяване, при жени, които поне веднъж са родили момче.

Източник: The Independent

Редактор: Теодора Тодорова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com