Предотвратима ли е гибелта на човешката цивилизация

49194
Предотвратима ли е гибелта на човешката цивилизация

Всички цивилизации рано или късно преживяват криза. Резултатът е бил различен – едни са изчезнали напълно (например класическата цивилизация на маите), а други с времето се възраждали (например Китай). Но засега катастрофа още не е заплашвала човечеството като цяло, пише megavselena.com.

Известните американски биолози Пол и Ан Ерлих отделят два фактора, водещи към колапс – пренаселеност и прекомерно потребление. И единият, и другият са измамни. Доста дълго време може да изглежда, че колкото повече са работните ръце и колкото по-активен е пазарът, толкова по-бърз е научно-техническият прогрес и толкова по-добре живеем. Но в крайна сметка ние се оказваме в разбито корито – природните системи не издържат напрежението и идва часът на разплатата.

Например, ако целият свят, всичките 7 млрд. души потребяваха толкова, колкото гражданите на САЩ, щяха да са ни необходими четири или пет планети. Освен това към средата на века по прогнози вече ще сме 9,6 млрд., а всеки нов човек ще изисква повече ресурси от предишния.

Тази прогресия не е започнала от вчера, а в самото начало на човешката цивилизация – когато сме били малко, сме живели в плодородни речни долини. Когато населението е нараснало, хората започнали да усвояват по-неподходящи за селско стопанство територии, а това означава повече земя, торове, енергия и т.н. за производство на същото количество храна.

С други думи бъдещите 2,5 млрд. ще нанесат на планетата много повече вреда, отколкото тези 2,5 млрд., които са се родили от 1970 г. насам. Ресурсите, които могат лесно да се усвоят, се усвояват първи – това е закон.

Какво да се прави? Ами това, което вече се прави – подобряват се методите за водене на селско стопанство, в замяна на изкопаемите горива идват алтернативни енергоносители, съкращават се емисиите парникови газове. Но това не са нещо повече от локални успехи и те, което е най-главното, не решават проблема с изхранването и отоплението на милиарди нови хора.

Вместо да се опитваме да направим планетата пригодна за живота на 9,6 млрд. души (което така или иначе е невъзможно), трябва да ограничим раждаемостта. Добре е да поставим отметката на 8,6 млрд., а след това постепенно да доведем потреблението до такива параметри, които няма да нанесат вреда на Земята. Ако не направим това, на нашите внуци ще им бъде много трудно.

Затова в сп. Proceedings of the Royal Society Ерлих отбелязват, че първа стъпка по пътя към предотвратяването на катастрофата трябва да стане повсеместното приравняване на правата на жените с тези на мъжете. Изследванията показват, че навсякъде, където това е направено, раждаемостта пада, тъй като женският пол престава да е само фабрика за деца. Освен това на всяка жена, водеща активен полов живот, трябва да се гарантират безплатни контрацептиви и аборти.

Най-печалното се заключава в това, че науката вече в детайли е описала факторите, водещи към цивилизационен колапс, но обществото не реагира, твърдят Ерлих, цитирайки повече от 150 изследвания.

„В САЩ току-що отминаха президентските избори, но нито един от тези въпроси не беше засегнат в хода на дебатите. Цялото внимание получиха финансови проблеми, които лесно се решават с обикновени преговори. С природата преговори са невъзможни.“

Вижте още интересни материали в megavselena.com

Климатолозите: Температурните граници се размиват

Необичайни студове и снеговалежи, като тези в Япония в последните дни, предсказват глобална климатична промяна, която настъпва доста по...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com