Смарт-хапче ни превръща в ходещи пароли

24687
Смарт-хапче ни превръща в ходещи пароли

Все повече компании експериментират с компютри във вид на таблетки, които човек може да погълне. Попадайки в стомаха, те могат да изпращат на лекаря важна информация за здравето, да отключат екрана на телефона, когато той е в ръката ви, или да ви отворят вратата на автомобила.

Например компанията HQ е създала хапчето CorTemp, което може да предава информация за температурата на човешкото тяло в реално време. Джаджата се захранва от вградена батерия. Таблетката е тествана върху астронавти, пожарникари, спортисти и представители на други професии, чийто организъм може да прегрее. Но се очаква още през 2014 г. да може да си я купи всеки желаещ.

Още по-интересна разработка показа миналия месец Motorola. Компанията представи прототип на таблетка с микрочип, която се активира от стомашния сок, затова батерия не й е необходима. Поглъщайки я, човек започва да изпраща на смартфона си 18-битов сигнал, който може да замени въвеждането на парола или други данни. Така цялото тяло на човека става парола. За да си отвори вратата, е необходимо само да се докосне до дръжката или да седне в седалката, за да запали автомобила.

Таблетка, разработвана от Proteus Digital Health от Редууд Сити (Калифорния), скоро може да бъде широко разпространена в медицината. Тя напомня на пациента, ако е забравил да пие лекарството си, изучава реакцията му върху организма, следи за човешките движения и изпраща цялата тази информация на мобилния телефон. Наскоро компанията е получила 62,5 млн. долара от инвеститори, а миналата година нейното изобретение е одобрено от Управлението по контрол на качеството на храните и лекарствата в САЩ (FDA).

Една електронна капсула струва 46 долара. Тя преминава през стомашно-чревния тракт и излиза от организма по естествен път след около денонощие. След преминаването на един цикъл хапчето може да се почисти и да се използва отново.

Смарт таблетките си имат и няколко отрицателни страни. Първо, те са микрочипове, затова не са застраховани от хакерска атака, така че здравословното ви състояние може да стане достояние на трети лица, включително застрахователни компании.

Второ, все още няма подробни изследвания, които да потвърждават безвредността на такива хапчета, отбелязва The New York Times.

Още интересни статии четете в megavselena.com

Странните пламъци на МКС

Както обичат да казват някои учени, огънят е най-древният и най-успешен химичен експеримент на човечеството. И наистина, огънят е с нас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com