Спокойно, и този астероид ще си замине

36730
Спокойно, и този астероид ще си замине

На 15 февруари неголемият астероид 2012 DA14 ще дойде толкова близо до Земята, че ще се окаже в пръстена на геостационарните метеорологични спътници и спътниците за връзка. НАСА твърди, че резултатите от наблюдението му позволят да се предскаже с точност траекторията на околоземния обект и вероятност от сблъсък не съществува. Но се предоставя уникална възможност астероидът да бъде изучен, съобщи megavselena.com.

Времето на максималното сближаване е 19,24 ч. по Гринуич (21,24 ч. българско време), разстоянието – около 27 700 км (около 13 пъти по-близо от Луната). Пръстенът на геостационарните спътници се намира на височина 35 800 км, но повечето апарати (включително Международната космическа станция) са разположени значително по-ниско. Скоростта на полета му е 7,8 км/сек, посоката – от юг на север.



Независимо от сближаването, дори с големи оптични телескопи астероидът ще се вижда като светеща точка – заради малкия си размер. Изхождайки от неговата яркост, астрономите са оценили диаметъра му на 45 м. Показателят на светимост е равен на 7,5, така че с невъоръжено око обектът няма да се вижда – необходим е бинокъл или малък телескоп. Най-добре ще се наблюдава в Индонезия, където 2012 DA14 ще се премества със скорост около един градус на минута спрямо звездното небе. В останалата част на Азия, а също в Австралия и Източна Европа астероидът също може да се види – при максималното му сближаване.

Астероидът е открит през февруари 2012 г. от участниците в програмата La Sagra Sky Survey, веднага след сближаването му със Земята. Тогава той се е намирал около седем пъти по-далеч от Луната. Тъй като орбиталният му период е около 368 дни, той се сближава с нас всяка година. Очакваното прелитане е най-близкото за три години от бъдещата история на астероида. Тази среща ще доведе до това, че орбиталният период на космическото тяло ще се съкрати някъде до 317 дни и в бъдеще ще се сближава до Земята по друга схема.

Все пак прелитането му ще бъде рекордно за обекти с такъв размер. Други астероиди са минавали до нас още по-близо, но те са били по-малки. Средно астероид с подобни габарити се сближава със Земята на такова разстояние веднъж на 40 години. Сблъсъци се случват още по-рядко – веднъж на 1200 години.

Днес Апофис ще прелети край Земята

Следващата дата за Апокалипсиса: 13 април 2029 г. (4,36 ч по Гринуич). Тогава „Апофис” ще прелети само на 36 000 км от...

Снимка: © NASA/JPL-Caltech

Вижте още интересни статии в megavselena.com

 

 

Без опасни астероиди през 2013 г.

Руското министерство на извънредните ситуации не прогнозира повишен риск от приближаване на големи астероиди на опасно близо разстояние...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com