Въглеродният диоксид в океаните уврежда мозъка на рибите

12376
Въглеродният диоксид в океаните уврежда мозъка на рибите

Дължащото се на човешката дейност увеличаване на количеството въглероден диоксид в океаните може да причини мозъчни увреждания у рибите и да застраши оцеляването им, сочат резултатите от австралийско изследване, цитирани от Франс прес.

Предвижданите за края на този век концентрации на въглеродния диоксид в океаните ще повлияят върху способностите на рибите да чуват, да усещат, да се движат във водата и да се отскубват от хищници, показва проучването на Центъра за изследвания на коралите, извършено под патронажа на Австралийския съвет за изследвания.

Учените години наред изучавали поведението на млади коралови рибки в морска вода с високи нива на разтворения в нея въглероден диоксид.

"Очевидно е, че тези нива влияят върху централната нервна система у рибите, заяви Филип Мънди от екипа. Голямата концентрация на въглероден диоксид уврежда ключов рецептор в мозъка на рибите. Това води до промени в поведението им и сетивните им способности. Установихме, че високите нива на въглеродния диоксид могат да повлияят върху мозъчните функции у рибите, което представлява директна и непозната досега заплаха за морския живот. Изследването показва, че обонянието на бебата риби е засегнато от увеличеното количество въглероден диоксид в морската вода - те се затрудняват да открият кораловите рифове и миризмата от риби хищници."

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com