Поръчката за новия сайт на НДК - нагласена?

33209
Поръчката за новия сайт на НДК - нагласена?

Обществената поръчка за изработка на нов сайт на НДК прилича на  нагласена. Това показва проверка на Actualno.com във връзка с предстоящ сигнал и към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Слуховете, че победителят „Студио Х Дигитал” ООД всъщност е бил избран още преди въобще да бъде обявена обществена поръчка накараха медията ни да обърне внимание на обстоятелствата около конкурса. И се оказа, че те са доста интересни.

Парламентът пусна скъпа обществена поръчка за безжичен интернет

Парламентът обяви обществена поръчка за закупуване на устройствата за осигуряване на безжичен интернет. Стойността на поръчката е до ...

На първо място – победителят далеч не е предложил най-ниската оферта. Най-ниската оферта на допуснатите до участие 4 от общо 6 фирми е на „Девижън” ООД – 45 600 лева без ДДС, докато тази на победителите е 54 993 лева. „Студио Х Дигитал” обаче обещава да направи сайта за 50 календарни дни – с 15 дни по-бързо, отколкото „Девижън”.

Комисията не приема и обосновката на „Дизайн Пикник Студио” ЕООД, че ще може да изработи сайта за 34 000 лева – с 19 000 лева по-евтино от „Студио Х Дигитал”, като изключва участника с всъщност най-евтината оферта в конкурса. Причината – нямало доказателства, че предложените от „Дизайн Пикник Студио” готови front end решения и наличието на професионалисти с голям опит щели да намалят значително разходите, без това да се отрази на качеството.

По друг важен критерий на обществената поръчка – срокът за изпълнение отново има съмнение за безпристрастността на оценяващата комисия. Студио Х предлага срок за изпълнение 50 дни. Друг участник, който е дисквалифициран - „Маг Студио“, предлага с 5 дни по-дълъг срок. Изваждането на „Маг Студио“ от поръчката е точно заради предложения кратък срок, макар цената на тяхната оферта да е с близо 10 000 лева по-ниска.

Обосновките – колко важно е качеството?

Оказва се, че в обосновката на победителите е предвидено по проекта да работят седем души – двама дизайнери, един крейтив директор, който да ги контролира и четирима програмисти – двама за HTML и двама за „Бек-енд”. Няма посочени нито Project Manager т.е. човек, който да организира работата по проекта, нито Q&A т.е. няма кой да тества качеството на изработения продукт.

Кметски аргумент за служебна кола с кожен волан - помагала на преговорите

Дългогодишния кмет на Лондон Борис Джонсън и бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер използват велосипеди, за да отидат на ...

По отношение на Q&A „експертизата” интересно мнение открихме в личната Facebook страница на Студио Х. Там потребител на име Георги Станчев спори с управителя на компанията Георги Линков и се оплаква, че сайтът му е бил забавен с 4 месеца след втория приет за изпълнение срок, а на всичкото отгоре по договор е имало цена за Q&A, която „аз платих - след, като няколко месеца крихте, че всъщност такъв човек няма и се налагаше аз да ви показвам елементарни бъгове накрая си признахте истината. Вярно е, че ми върнахте парите за това, но целта ми не беше да си прехвърляме пари, а да свършим работата”, пише Станчев.

При „Маг Студио” обосновката да не се приемат обясненията на компанията гласи, че „липсват доказателства за възможността на участника да разработи уеб сайта на НДК при така предложения срок, който е доста по-кратък от обичайното”. „Маг Студио” обаче има ISO 9001:2008 сертификат за качество – този вид стандарти са международно признати. Освен това фирмата предлага с 5 дни по-дълъг срок за завършване от победителите, но Комисията не се трогва от този факт.

Оценяващата комисия

Тя се състои от председател – Валентин Кръстев и двама членове – Снежана Йовева-Димитрова и Станислава Михайлова. Нито един от тези членове няма IT образование. Такова има един от двамата резервни членове – Ангел Бонев, който е техник „Компютърни системи”. Комисията е назначена от Мирослав Боршош, който стана главен изпълнителен директор на НДК след като Реформаторският блок влезе в парламента и във властта.

Кои са „Студио Х Дигитал”

Прокуратурата стартира досъдебно производство срещу кмета на Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково започна досъдебно производство срещу кмета на града Георги Иванов за престъпление по служба, предаде Б...

Проверка на Actualno.com в Търговския регистър показа фирмата е основана през юни 2013. Съдружници и управители са Георги Красимиров Линков и Кристин Красимиров Поповски. Финансовият отчет за 2013 година пък показва, че фирмата е дала общо 1000 лева за заплати?!

Оказа се, че двамата съдружници са имали и друга фирма с подобно име – „Студио Х Креатив”, която също се занимава с програмиране. Линков обаче е прехвърлил дяла си на Поповски през 2012 година, а на следващата година Поповски е прехвърлил своя дял на ошфорка, регистрирана на Вирджинските острови – „Улан Ентърпрайс Лимитид”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии