Деп vs. Хърд: Повратна точка за движението #MeToo

2371
Деп vs. Хърд: Повратна точка за движението #MeToo
Снимка: Getty Images

Финалното решение по делото за клевета „Джони Деп vs. Амбър Хърд“ отразява сложните сътресения във връзката между двамата актьори. Детайлите от тази драма се разгръщаха в съда във Вирджиния в продължение на шест седмици. Но това не беше напълно удовлетворяващо за онези суперфенове на Деп, които решиха, че осигуряването на победа за звездата от "Карибски пирати" е новият им смисъл за съществуване, пише Каролин Фрамке в статия за Variety.

В крайна сметка 7-членното жури присъди компенсация от 15 милиона долара за актьора заради моралните щети, нанесени от Хърд в статията ѝ за Washington Post от 2018 г. В нея тя казва, че е жертва на домашно насилие и макар да не споменава името на бившия си съпруг, Деп твърди, че изказванията са навредили на имиджа и на кариерата му.

Джони Деп: Журито ми върна живота

Актьорът Джони Деп приветства оправдателната присъда по делото, заведено от бившата му съпруга Амбър Хърд срещу него. То е част от ожес...

Заседателите намериха вина и у Джони Деп и го осъдиха да плати 2 милиона долара.

Делото се превърна в интернет сензация. Беше излъчвано във всички възможни социални мрежи, а зрителите се трупаха през няколко секунди. За повечето от тези хора единственият приемлив резултат беше пълното унижение за Хърд, която бе представена като най-добрия пример за провала на движението #MeToo, пише Variety в материала си.

Най-важният извод е, че решението на съдиите ще обезкуражи жертвите на домашно насилие да говорят публично в бъдеще. Изданието обръща внимание на това колко тревожно е, че твърденията за насилие се превърнаха в храна за безкрайни спекулации и meme-та. Беше депресиращо да гледаме как милиони хора са напълно ангажирани с този процес, сякаш застават на страната на любимите си герои от сапунена опера, и как живото излъчване на правосъдието се превърна в забавление. Допускането на телевизионни камери в съдебните зали някога може да е било просто журналистическа необходимост, но сега е по-ефективен метод от всичко друго за влияние върху общественото мнение.

Преди в американския праймтайм се излъчваха най-големите спортни състезания, проследяваха се истински криминални истории, а сега Деп и Хърд бяха хвърлени на гладната аудитория в името на по-високи рейтинги.

Насърчаването на хората да заемат страна в споровете между известни личности е толкова стар похват, колкото и самата концепция за знаменитост. И като се има предвид колко лесно вече се разпространяват мненията в Twitter, TikTok и YouTube, беше само въпрос на време нещо като „Деп vs. Хърд“ да се превърне във феномен.

Амбър Хърд: Безкрайно съм разочарована от решението на съда

Безкрайно съм разочарована от присъдата на съда. Това каза американската актриса Амбър Хърд минути след края на процеса. „Разоча...

Благодарение на леснодостъпния стрийм от залата, всяка минута от съдебния процес достигна до своята публика, готова и желаеща сама да анализира всеки жест, поглед и изречение. След като огромната фен база на звездата от „Карибски пирати“ пласира наратива за добрия Деп и лошата Хърд, скоро тя започна да сглобява пъзела с доказателствата.

Доста преди журито да произнесе присъдата си, интернет гъмжеше от подигравателни шеги за предполагаемата фалшива истерия на Хърд. Източниците бяха вманиачени зрители, известни личности и дори известни брандове като Duolingo и Milani. Те правеха скрийншоти на плачещата актриса и ги превърнаха в meme-та. Много хора публикуваха подигравателни имитации на показанията ѝ. Аудиозаписът на плача ѝ се превърна в тенденция в TikTok. Към тази жестокост сега се присъедини и журито, което не само се подигра с нея за това, че е разказала историята си, но и обяви, че тя всъщност е нарушила закона, като е говорила открито за домашното насилие, пише в статия за „Гардиън“ журналистката Мойра Донегън.

Според нея процесът се е превърнал в „публична оргия на женомразството“, без значение дали решението на съдиите е правилно, или не. Макар че номинално по-голямата част от злобата е насочена към Хърд, трудно е да се отървем от усещането, че всъщност тя е насочена към всички жени - и по-специално към тези, които говорят открито за сексуалното насилие в разгара на движението #MeToo, смята Донегън.

Намираме се в момент на яростна антифеминистка реакция и скромните постижения, които бяха постигнати в тази епоха на #MeToo, се заличават с едно масово обвиняване на жертвата. Една жена е превърната в символ на движение, на което мнозина гледат със страх и омраза, и е наказана за участието си в това движение. Хърд все още е във връзка, в която върху нея се упражнява насилие. Но сега тази връзка не е само с Деп, а с цяла Америка.

Какво се случва с жените, които твърдят, че са били малтретирани? Те биват публично порицавани, вкарвани в черния списък, отритани от обществото, осмивани безкрайно в социалните медии и съдени, пише журналистката от „Гардиън“.

Джони Деп свири в "Роял Албърт Хол", докато чака финала на делото срещу Хърд (ВИДЕО)

Холивудската звезда Джони Деп, който очаква решение по делото за клевета срещу бившата си съпруга Амбър Хърд, се появи на сцената на ро...

След като Хърд се превърна в злодей, а Деп - в жертва, това беше достатъчно, за да държи милиони зрители пред екрана до края на делото. Камерите обаче вече няма да са насочени към тази история. Апетитът към нея ще намалее, но последиците от присъдата ще излязат извън екрана и ще се отразят в реалния свят, който толкова много хора забравиха в последните 6 седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Камила е невинна: Истината за развода на Даяна и Чарлз

Вижте как е изглеждала Франциска Йорданова преди Dancing Stars (СНИМКИ)

Здрава Каменова с разтърсващ разказ за битката си с депресията

Катето Евро призна, че се бори с тежък порок

Теодора Духовникова разкри дали дъщерята на Румен Радев - Дарина, е талантлива актриса

Миро с огромно признание към Слави Трифонов

Наум Шопов се подлага на жесток глад, пие само вода

Познахте ли го? Това е Алек Младенов от "Ергенът" като дете (СНИМКА)

Папи Ханс избухна, развалил си отношения с Натали Трифонова заради Dancing Stars

Голям провал за полицаите в "Един за друг"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com