Дунавски музеи ще притежават нови форми на визуализация на наследството

849
Дунавски музеи ще притежават нови форми на визуализация на наследството
Снимка: Getty Images / Guliver
Екип от Русенския университет "Ангел Кънчев" ще помага на музеи за онлайн представяне на събития и нови форми за споделяне и визуализиране на съдържанието. Потребители ще са музеите в Русе, Силистра, Кълъраш и Турну Северин.

Най-модерните технологии са използвани от русенските учени по проект на стойност 480 000 евро, ръководени от доц. Пламен Захариев.

Общото природно и културно наследство между България и северните ни съседи ще е приоритетно при разработените и инсталирани информационни и комуникационни платформи. Това ще се рекламира като отделен туристически продукт и ще позволи на фирмите да създадат нови маршрути в трансграничния регион. Така ще се получат добри финансови резултати за тях и местните хотелиери.

Учените ще предоставят техническа помощ на музеите по проекта, като използват модерни устройства и системи за създаване на 3D съдържание, което ще се визуализира в информационните системи и интерактивни холограмни дисплеи в пространствата на музеите. Ще се създаде VR игра с достъп до 3D модели на исторически местности и артефакти. При правилен отговор на играча във връзка с интегрираните 3D обекти, той  продължава напред в играта.

Планират се събития за популяризиране на резултатите от проекта. Ще се проведат няколко 3D мапинг шоута и ще бъдат поканени участници от всички музеи и културни институции в трансграничния регион. Всичко това ще се документира и ще бъде рамката на стратегия „Пътят на Дунавските музеи“.

 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители