Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

5956
Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Около 7 млн. лв. ще струва цялостният ремонт на Държавната опера в Русе. Покривът ѝ изгоря през лятото на 2020 г. Оттогава минаха вече четири години и покривът е отново изграден.

Гасенето на пожара и използването на 50 кубика вода обаче доведе до потъване на основите на сградата и до нуждата от още ремонтни дейности. Това става ясно от питане до министъра на културата, отправено от депутата Иван Белчев (ПП-ДБ).

По думите му вече е готов проектът за възстановяване на сградата. Той е съгласуван с Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", с РИОСВ и с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като операта влиза в ансамбъл с катедралния храм "Св. Троица", построен през 1632 г.

Очакванията са до месец април главният архитект на Русе да одобри проекта. След това ще се обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да извърши ремонта.

Предполага се, че през есента ще може да се сключи договор, но практиката е при подписването фирмите да получават авансово плащане в размер на 30% от цялата сума, която в случая е около 7 млн. лева. Поради тази причина народният представител е поискал да знае дали държавата е готова да посрещне финансовите нужди на Държавната опера в Русе, за да се избегне допълнително забавяне на ремонта.

Държавата за операта в Русе

Министърът на културата Кръстю Кръстев е отговорил, че сградата не е Русенската опера в тазгодишната инвестиционна програма на Министерството, защото при изготвяне на проектобюджета за 2024 г. и досега не са проведени обществени поръчки за избор на изпълнители за строително-монтажните работи, строителен и авторски надзор. Няма сключени договори с конкретни стойности и срокове за изпълнение.

"След представяне на описаните договори, на база условията им и сроковете за изпълнение, Министерство на културата ще предприеме действия за осигуряване на необходимите средства за капиталови разходи за ремонтните дейности на сградата на Държавна опера Русе", е посочил министърът.

В момента цялото северно крило на сградата е без ток и е нужна смяна на електрическата инсталация. При пожара сцената и цялата апаратура по нея - озвучителна и осветителна, изгарят и Операта има нужда от нова техника.

Сградата, в която се помещава тя, е построена през 1955 г. и от тогава не са правени основни ремонти нито на гримьорните, нито на гардеробната, които да покрият съвременните нужди на артистите.

"Една от репетиционните зали е обновена с нова настилка и климатик благодарение на съвместните усилия на директора на Операта Пламен Бейков и родители, чиито деца посещават занятията по балет, но такъв тип дарителски кампании не биха могли да помогнат за цялостното ремонтиране на сградата", пояснява Иван Белчев.

Преди да зададе въпроса той е направил оглед на сградата заедно с директора.

"Разговорът ни с г-н Бейков продължи към живота на артистите в настоящите условия – репетициите на сцената в операта и един час подготовка на сцената на Доходното здание преди представление, придвижването на апаратура и костюми, липсата на сигурност в работния процес. Междувременно директорът на операта изрази гордостта си от професионализма на всички звена – балет, хор, оркестър, както и радостта си от колегиалното отношение на директора на Драматичния театър. Съвместното съжителство на тези две културни институции – опера и театър, на една сцена вместо да всява напрежение, изгражда стабилна връзка, защото целта на културата е да обединява", посочва в свой пост във Фейсбук от 19 февруари Иван Белчев.

Справка в сайта на РИОСВ – Русе, сочи, че инвестиционното намерение на Държавната опера за ремонт не подлежи на оценка за въздействието върху околната среда.

Инвестиционният проект предвижда цялостна реконструкция на сцената и свързаните с нея помещения, възстановяване на прекъснатата електро и комуникационни връзки, внедряване на съвременни климатични и вентилационни инсталации, доставка и монтаж на електрохидравлична товарна платформа. На основен ремонт подлежат оркестрината, горната сценична механизация, сцената, осветителната и озвучителната кабина, коридори, фоайета, гримьорни.

Какво по-точно е правено досега по сградата след пожара?

  1. Изпълнени са строително-монтажни работи за постоянен покрив над сцената и възстановяване на първоначалния му архитектурен образ от фирма „Евро-Билд“ ЕООД за 249 486 лв. без ДДС.
  2. Изготвен е технически инвестиционен проект за реконструкция, ремонт и техническо обезпечаване на операта от фирма „Проджект Планинг енд Мениджмънт“ ООД за 167 000 лева.
  3. С договор от октомври месец миналата година е възложено на фирма „Т И М Билдинг Кънстракшън Къмпани“ ООД срещу 143 923 лв. да изпълни вертикално планиране за благоустрояване и отводняване на прилежащи улици, площад и двор около сградата.
  4. Пак по договор от месец октомври 2023 г. „НСК София“ има задачата срещу 397 215 лв. да укрепи земната основа в североизточния и югозападния ъгъл на операта.

Още от Русе: 

Откриват консулство на Република Молдова в Русе

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Саботаж? Пейки, тревички и дървета в центъра на Русе осъмнаха заледени заради поливане

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе