Съгласно плана за заетостта на държавата - 16 500 безработни ще си намерят работа

1227
Съгласно плана за заетостта на държавата - 16 500 безработни ще си намерят работа
Снимка: iStock/Guliver

На днешното си редовно заседание правителството прие Националния план за действие по заетостта за настоящата година (2019).

Съгласно плана, над 16 500 безработни трябва да почнат работа по различни програми и мерки, а над 11 400 души да бъдат включени в обучения, за да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. Броят на хората, включени в обучение, ще се увеличи с 820 души или със 7,7% в сравнение с 2018 година. Предвидени са средства за курсове по ключови компетентности на 1000 заети лица в малки и микро предприятия. Финансирането на заложените дейности ще бъде в рамките на утвърдените средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда - 73 млн. лв.

11% oт paбoтoдaтeлитe плaниpaт yвeличeниe нa нивaтa нa зaeтocт

Бългapcĸитe paбoтoдaтeли pязĸo нaмaлявaт плaнoвeтe cи зa yвeличeниe нa пepcoнaлa, пoĸaзвa peдoвнoтo изcлeдвaнe нa МаnроwеrGrоuр зa зaeт...

Заплатите на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата, която от началото на 2019 г. е 560 лева при пълен работен ден. От 400 на 450 лв. се увеличава месечната субсидия за трудово възнаграждение за нает безработен по мерки от Закона за насърчаване на заетостта. При наемане на безработен с висше образование субсидията ще е 500 лв.

От тази година се предвижда да се увеличи трудовото възнаграждение на младежите, включени в програма "Старт на кариерата" (от 600 лв. на 650 лв.), на младежките медиатори към общините (от 630 лв. на 680 лв.) и на психолозите и мениджърите на случай (от 650 лв. на 700 лв.). По-високи заплати ще получават и ромските медиатори със средно образование. Техните възнаграждения ще се повишат от 550 на 600 лв. Възнагражденията на ромските медиатори с висше образование по програма "Активиране на неактивни лица" ще се увеличат от 600 лв. на 650 лв.

Увеличават се средствата за подкрепена заетост на лица с трайни увреждания или от други групи в неравностойно положение, наети на несубсидирани работни места - от 500 лв. на 700 лв., както и ежедневните транспортни разходи свързани с обучението на безработните лица - от 10 лв. на 15 лв.

По регионалните програми за заетост на 28-те области се предвижда през 2019 г. работа да започнат 2000 безработни, а по проект "Красива България" ще се осигури заетост на 200 души.

Социалните предприятия – надежда за хората в неравностойно положение

„Мир – Добрич“ ООД е сред фирмите, които традиционно дават хляб на хора с над 50% инвалидност. Дружеството е приемник...

В резултат от реализирането на заложените действия, програми, проекти и мерки през 2019 г. се очаква безработицата да се понижи до 4.8%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика