В Бургас беше отбелязана 130-та годишнина от смъртта на екзарх Антим I

2264
В Бургас беше отбелязана 130-та годишнина от смъртта на екзарх Антим I
Снимка: Actualno.com/Гергана Цонева
С панихида в бургаския храм “Света Богородица” беше отбелязана 130-та годишнина от смъртта на екзарх Антим I.

Заупокойната литургия се организира от Тракийско дружество “Странджа”. Идеята на членовете на дружеството е да не се забравя делото на първият български екзарх. Освен с духовната си дейност, той остава в историята и като виден политик и общественик, защитник на идеята за независима Българска църква и за нейната роля като обединител на българите.

Събитието е придружено с изложба в Етнографската експозиция на РИМ-Бургас. Стиляна Атанасова, която е един от младите членове на тракийското дружество в града каза за Actualno.com: „Нашата идея е да покажем кой е екзарх Антим I. Много малко се пише за него, а той е един радетел за независимостта на България. РИМ-Бургас е домакин на изложбата и са използвани фотоси от архива на музея. Освен това, работещите тук приемат присърце темата бежанци и тракийската кауза“.

Самият екзарх Антим I е роден през 1816 година в Лозенград, Източна Тракия, днес град Къркларели в Турция, от където в бургаски регион са се заселили много българи. Мисията му за налагане на независимостта на Българската църква отвежда видния духовник за кратко в Бургас през 1872 година, където е посрещнат тържествено от българската общност в града.

Радовеста Стюарт, от бургаски музей допълва картината:

"По това време българската общност в града е доста малка, но това е една от спирките му за извоюване на независима българска църква. Като радетел за обединение на всички българи, той се занимава с бежанците, които на много вълни прииждат в Бургас. Те са около 100 хиляди души и се заселват в сегашните квартали на града - "Сарафово", "Крайморие", "Меден рудник", където са оземлени. Тази тема е важна и се преплита с делото на духовника".

Целият житейски път на екзарх Антим I е свързан с отстояване на българщината в Източна Тракия и след Освобождението продължава да търси начини за обединението и добруването на българския народ.

В изложбата са показани фотографии от житейския път на видния български духовник.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители