X
 
 

Г-20 – те го могат най-добре

3854 1
photo of Г-20 – те го могат най-добре
Снимка: Getty images/Guliver
Месец преди светът да изпрати година с взривена дипломация, аржентинската столица Буенос Айрес​ домакинства Г-20. Лидери, които трудно се гледат очи в очи, ще трябва да погледнат с ювелирни усмивки в една посока - към обективите на медиите. Но само за време, колкото трае едно ръкостискане между дългогодишни познати. А в тази среща на върха има и един неканен гостенин - илюзията, че ще бъдат дадени отговори на въпроси, които чупят писалки и гасят с ярост цигари в пепелника на времето. 

Коментар на редактора

Кризата в Керченския пролив, убийството на Джамал Хашоги, търговските войни, хуманитарното бедствие в Йемен, унищожената Сирия, натрошеното доверие между иначе лицемерни приятелства - на фона на всичко това и още, кой изобщо вярва на опитите за глобален диалог?! Времето на празните приказки на световната сцена очевидно отдавна е изтекло. Зад канските усилия за добро поведение прозират гримаси на нетърпимост към другия, гарнирана с интереси отвъд пределите на допустимото. Наднича и безсилие от страна на по-малките играчи, че могат да влияят с кухи фрази върху един ред, който минава за по-пряко през утъпканото трасе на оръжейните доставки.

Толкова е силно недоверието между различните големи, че всеки трансконтинентален проект, да речем, може да се събуди с променени параметри. Езикът на дипломацията отстъпва пред санкциите, усилията за мир дават път на заплахите, а глобалните икономики стоят нащрек от поредния очакван удар под кръста.

И тъй като историческото време днес е почти толкова лабилно, както винаги е било, изваждането на показ на стари демони и провокации допълва мрачния пейзаж, в който се коват стратегии срещу другия. И нека мислим за всичко това, докато гледаме лицата им. Да мислим и преценяваме дали Г-20 не е като западния фронт, на който все така нищо ново не се е случило.

Автор: Румен Скрински

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Ехо 1 Ехо преди 8 месеца Профил на трол?
    Тези срещи не са повече от демагогия и грозен театър! Всички те са доказали, че за тях най-важна е властта в името на която не се спират пред нищо! Точно тези "лидери" имат вина за огромната липса на демокрация и справедливост по света, за войните и беднотията! Браво на аржентинците за протестите, с които ги посрещат! Народите няма да ги търпят! Ще има още революции!