3000 починали в подписката на БСП. Референдумът за "Белене" - възможен

13946
3000 починали в подписката на БСП. Референдумът за "Белене" - възможен

Проверката на подписката за референдум за АЕЦ "Белене" приключи, резултатите са готови и внесени в НС вчера.

Това отговори регионалният министър Лиляна Павлова на въпрос на депутата от КБ Янаки Стоилов кога ще завърши проверката на подписката за референдум за АЕЦ "Белене".

Днес вече са разпределени резултатите. Броят на проверените подписи е 717 021. Коректните подписи са 543 639, което е над необходимите по закон 500 000 валидни подписи. Останалите 24% данни са некоректни, отбеляза Павлова. Тоест 173 382 събрани подписа са некоректни и не могат да се приемат като такива. В малко над 137 000 подписа има грешни данни, ЕГН, имена. 28 000 са подписите, които са събрани 2 или 3 пъти. Над 2200 са лицата под 18 години, над 1300 са чужди граждани, обяви Павлова. Тя каза и че в подписката почти 3000 са починалите лица.

Янаки Стоилов от своя страна поздрави стотиците хиляди граждани, които успешно са провели инициативата за подписката за референдум. Той поздрави и МРРБ за извършената работа, затова, че са представени резултатите толкова бързо. Съгласно процедурата в следващите седмици подписката вече може да бъде обсъждана по същество, добави Стоилов.

Припомняме, че в Народното събрание инициативен комитет за провеждане на референдум "за" строежа на АЕЦ "Белене" публично обяви стартиране на подписката на 8 юни 2012 г. В комитета влизат: чл.кор. Стефан Воденичаров, акад. Ангел Гълъбов, акад. Васил Сгуров, проф. Венцислав Кисьов, акад. Георги Марков, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Янаки Стоилов и др. Да не допускаме управляващите в момента да вземат еднолични решения по въпроси от национално значение, се казваше в листовка на инициативния комитет, призоваваща към участие в подписката.

Проектът АЕЦ "Белене" е много по-евтин от всички, които се изграждат в момента, такова е мнението и на експертите и специалистите, заяви на първото заседание на инициативния комитет лидерът на червените Сергей Станишев. Ще активизираме община след община, структура след структура, за да съберем необходимия брой подписи, за да няма "мърдане" от страна на изпълнителната власт, съобщи тогава той.

Въпросът за референдума гласеше: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"? Законът изисква събирането на 500 000 подписа, за да може да има референдум в страната. А на 27 юли от БСП внесоха събраните подписи за референдум за АЕЦ "Белене" в Народното събрание.

БСП внесоха 773 447 подписа събрани в над 130 папки, носени от червени функционери. Във всяка папка имаше 400 листа с 6000 подписа в нея. Те тръгнаха групово от централата на ул. "Позитано" и отидоха до бившия партиен дом, където е една от сградите на парламента. На два пъти се снимаха за спомен, една от снимките бе пред сградата на президента, който именно по закон трябва да определи дата за референдум.

Редактор: Петър Проданов

БСП иска такива магистрали

БСП си поръча магистрала като в Осака, Япония. На своя личен профил във Фейсбук общинският съветник Георги Кадиев качи горната снимка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com