АФП: Ромите в Пазарджик се обръщат към исляма

32249
АФП: Ромите в Пазарджик се обръщат към исляма

Жени с никаб, от който се показват само очите им, илюстрират новата вълна на исляма в ромския квартал на Пазарджик, чийто духовен водач Ахмед Муса е обвинен в радикален ислям, пише АФП в свой материал, предаде БГНЕС.

"Покривам се така от 2-3 години, за да се запазя само за съпруга ми и да съм сигурна, че ще отида в рая", казва 35-годишната Милка, бивша християнка, приела исляма под името Хабибе, която показва само черните си очи. Нейната приятелка със сини очи Мелек, бивша Людмила, която също е облечена в черно от глава до пети, казва, че ислямът, "океан от познание", компенсира недовършеното й образование. "Нашите бащи ни накараха да напуснем училище на 14-годишна възраст, за да не ни откраднат за преждевременен брак", обяснява тя.

Хабибе и Мелек купили никаба си внос от Турция в магазина на тяхната "сестра" по религия Шасине, бивша Светла, съпруга на имама Ахмед Муса. "Само най-вярващите се обличат с никаб", обяснява Шасине и допълва, че голямото мнозинство български мюсюлманки по традиция носят само забрадка.

Ахмед Муса вече не пътува в Турция, за да снабдява малкия магазин, защото е обвинен заедно с още 12 мюсюлмански духовници в "разпространяване на антидемократична идеология чрез пропагандирането на идеологията на салафисткия клон на исляма, целящ налагането на халифатска държава".

38-годишният Ахмед Муса с черна брада, придружен от десетина мъже с бради, се тревожи, защото вече беше осъден през 2003 г. условно за пропагандиране на ислямистки идеи. Пред АФП Муса заявява, че е бил християнин и носел името Ангел преди да приеме исляма през 2000 г. във Виена, където работел в строителството. Мюсюлманска общност го приютила заедно с други работници и дори платила медицинските му прегледи. Той учил ислям в България, в Сърница. Впрочем имамът на града Саид Мутлу, който учил в Саудитска Арабия, е основният обвиняем по течащото дело.

Безпрецедентното дело се основава на твърдения на свидетели, които в крайна сметка се отказаха от тях. Само анонимни свидетели подкрепят обвинението. Един от тях твърди, че Ахмед Муса го призовавал "да се прекланя пред хората, които режат глави в името на вярата си, които се взривяват и поставят бомби". Имамът отрича това обвинение. Той прозира ревност у християнските му конкуренти евангелисти, които имат засилено присъствие в ромския квартал Изток, населен с около 14 000 роми.

"Преди вярвах, че Бог е Мохамед", казва 50-годишната Янка, съпруга на евангелисткия пастор Сашо Янков, който е общински съветник. Двамата приели християнството след "чудодейното" изцеление от рак на майката на Сашо, за която се молели приятелките християнки на Янка. Тя говори с враждебност за жените в никаб. "Те всяват страх. Да заминат за Иран, Сирия, тук е християнска страна".

Мюсюлмани, християни и атеисти са съгласни само по един въпрос - кражбите, сводничеството, проституцията са намалели в тяхната общност благодарение на евангелистите и ислямистите. "В момент, когато държавата изчезна от ромските гета, а традиционните религии не правят нищо там, евангелистите играеха още през 90-те години на миналия век социална роля. Протестантите убедиха маргиналите да спрат да пият, да се обличат. Така те намират работа, живеят по-добре и вярват, че Бог е направил чудо", казва изследователят Алексей Пампоров, който през 2011 г. направил изследване на квартал Изток.

Колкото до жените в никаб и мъжете с бради, "тяхната поява е изненадваща и прилича на демонстрация във връзка с процеса", счита Пампоров, чието мнение се споделя и от други експерти по малцинствата. "В България ислямът е демократичен и приспособен към християнската среда", обяснява той.

Редактор: Десислава Ушатова

Мюсюлманите в Кюстендил сега пък поискаха СПА комплекс

Мюсюлманското вероизповедание отново скандализира Кюстендил. След като удари на камък в опитите си да си върне джамията, превърната в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com