Б.Димитров: Бих приел в музея "македонските" ръкописи, за да се види, че са български

6034
Б.Димитров: Бих приел в музея "македонските" ръкописи, за да се види, че са български

Бих приел в музея изложба „Средновековни ръкописи от Македония”, за да се види, че са български. Това каза за „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Нашият натиск и върху белгийската страна във връзка с изложбата с ръкописите трябва да продължи, защото Белгия ще извърши най-малко две нарушения. Едното – че абсолютно некоректно ще представи едни български ръкописи за принадлежащи на нация, която не е съществувала към момента на написването им и не е съществувала и няколкостотин години след това – чак до 1944 година.

Скопие продължава: Българската азбука е полумакедонска, полуруска!

Според публикации в Македония българската азбука била полумакедонска, полуруска. Това съобщиха от „Българския културен клуб&ldquo...

Второто ако наистина бъде с това заглавие „Ръкописи от Македония” това означава, че те ще нарушат приетото в Европейския съюз преди приемането на България и Румъния в ЕС решение да бъдат солидарни с Гърция и да не признават името й съгласно Скопската конституция, а да я наричат Бивша Югославска Република Македония, каза Димитров. Той уточни, че Гърция напуска всякакви форуми, където поради недоглеждане или по някаква друга причина Република Македония се допуска за участие под това име – Република Македония. Ако не искат белглийските власти да си навлекат гнева и на Гърция, то наистина би трябвало да променят името на изложбата.

„Нищо страшно няма ако изложбата се казва „Средновековни ръкописи от Бивша Югославска Република Македония”. В края на краищата доколкото знам и в организации на обединените нации в ЮНЕСКО Македония участва с това име. Ако Македония не се съгласи, аз нямам проблеми да приема една такава изложба в Националния исторически музей. Така и така са приготвили македонците, ние ги признахме, бързайки на времето, под името Република Македония, ние и досега ги познаваме под това име, така че аз бих приел една изложба с название „Средновековни ръкописи от Македония”. Името официално го признава нашата държава и нашата българска публика ще види български ръкописи и ще се обеди с очите си, че те става дума за български ръкописи от тази географска област, а навремето част от българското средновековно царство. Така че македонците имат възможност за избор. Моята родина ги е признала под това име, аз ще ги приема и ще се насладим на ръкописи, които иначе няма да можем да видим”, каза още Божидар Димитров.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com