Без факс няма как да сигнализираш за корупция и още примери за правни абсурди

5779
Без факс няма как да сигнализираш за корупция и още примери за правни абсурди
Снимка: iStock/Guliver

Колко невероятно може да звучи дефиницията за "пътуващ" в Закона за туризма, какво налага законотворецът да предвиди около 93 основания за издаване на подзаконови нормативни актове по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и защо трябва обезателно да имате факс, за да подадете валиден сигнал за корупция? Тези и още правни абсурди за изминалата 2017 г. бяха осветлени на специална церемония днес, предаде репортер на Actualno.com.

Поредните "златни пирони" за българското законодателство бяха забити по време на връчването на наградите на Юридически барометър „Златен пирон“ за най-лоши примери в законотворческата инициатива у нас.

В пълната 272 аудитория на Софийския университет преподаватели и студенти научиха кои са тазгодишните правни абсурди, класирани в 12 категории, носещи имената на известни филми. Водещ на колкото забавното, толкова и сериозно събитие бе Димитър Рачков, който заедно с проф. Даниел Вълчев представи едни от най-печалните примери за изготвяне на нормативна база.

Ето ги и победителите:

1. „Догодина по същото време“ (Най-често изменян и допълван закон)

Победителят отново се оказа и тази година Кодексът за социално осигуряване.

2. „Извън контрол“ (Закон с най-много изменения преди влизането му в сила)

Законът за концесиите грабна първото място в тази категория, като стана ясно, че той е има едно допълнение преди влизането му в сила. Освен това е изменян още два пъти за първите два месеца след влизането му в сила.

3. „Бързи и яростни“ (Най-бързо приет закон)

Тук Законът за допълнение на закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконното придобито имущество грабна отличието, тъй като беше приет само за 24 часа от народните представители.

4. „Лабиринтът на Фавна“ (Закон, предвиждащ най-много подзаконови актове)

Безспорно престижното жури от експерти отреди златния медал на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България - с около 93 основания за издаване на подзаконови нормативни актове към него.

5. „Колкото толкова” (Закон с най-много легални дефиниции)

Тук Законът за устройство на територията се оказа с целите 82 легални дефиниции.

6. "Изгубени в превода" (Най-любопитна легална дефиниция)

И тя е... нейното име е... - дефиницията за "пътуващ" в Закона за туризма. Според нея "пътуващ" е "всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги, или което има право да пътува въз основание на такъв договор".

7. „Фатално привличане“ (Закони и законопроекти „intuitu personae” или заподозрени в лобизъм)

Тук победителят касае местната власт или по-точно Закона за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Думата "инвалид" окончателно отпадна от българското законодателство

Окончателно отпадна думата "инвалид" от българското законодателство. Това стана с гласуваните от парламента на второ четене промени в ...

8. „Баш майстора“ (Най-лоша юридическа техника)

Заради една запетая от "така, че" към ", така че", Законът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс заслужено зае почетното място в тази категория, като обаче си я раздели с няколко абсурдни поправки на регламента за личните данни GDPR, публикувани в официалния вестник на Европейския съюз, от 23 май 2018 г.

9. "Зов за завръщане" (Най-архаична законодателна идея или лутане на законодателя между различни законодателни решения)

Журито недвусмислено класира Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, където в член 48 (1) е записано, че всеки сигнал следва да съдържа:

1. "трите имена, единен граждански номер, адрес, телефон, факс, и електронен адрес на подателя, ако има такъв".

10. "Зрителна измама" (Най-абсурдни мотиви на законопроект)

Най-абсурдните закони за движение по пътищата

Има някои закони за движението по пътищата, които могат да се определят като странни, дори безумни. Част от тях съществуват само на ха...

Наградата отиде при Закона за собствеността, който е претърпял сериозни изменения от 1 юни 1996 г. до 19 януари 2018 г., а като мотиви е разписано, че "Предоставеният с последното изменение срок за спиране на придобиваната давност, по отношение на имотите - държавна и общинска собственост - се явява крайно недостатъчен... Във връзка с това предложеният с проекта за изменение на Закона за собствеността срок се явява основателен и оптимален, като се предвижда същият да бъде окончателен".

11. "Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате" (Нормативни актове с неуместно дълго заглавие)

Призът в тази неповторима категория отиде при "Наредба за критериите и реда за определяне на наличието на основни интереси в случаите по чл. 13, ал. 1, т. 13, букви "а", "е" и "ж" и чл. 149, ал. 1, т. 2 от Закона за обществените поръчки, които трябва да бъдат защитени при сключване на договор за обществена поръчка или при провеждане на конкурс за проект".

Наредбата има следната абревиатура:

НКРОНОИСЧ13А1Т13БАЕЖИЧ149А1Т230ПКТДБ3ПСНД3ОПИППНКЗП

12. “Народът срещу Лари Флинт” (Награда на публиката)

Правният абсурд България - плащаш заради това, че си пострадал

Абсурдът българска съдебна система – вече не изпълняваме дори решения на Европейския съд за правата на човека. Какъв е случаят &...

Присъстващите в аудиторията посредством аплодисменти класираха легалната дефиниция за "пътуващ" в Закона за туризма, която ако вече сте забравили, ще цитираме отново. "Пътуващ" е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги, или което има право да пътува въз основание на такъв договор".

Как беше през 2017 година?

Заслужава си да припомним, че на предходното връчване на наградите „Златен пирон” публиката стана свидетел на епична борба за най-абсурдна легална дефиниция между: „Яйца от охлюви“, които са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им? "Лице от български произход" е лице по смисъла на... Закона за чужденците в Република България”. „Овца майка“ е всяко женско животно от рода на овцете, родило поне веднъж или на възраст най-малко една година” и „Терористичен акт“ е акт, с който се осъществява тероризъм".

По време на миналогодишната церемония призът на публиката спечели един подзаконов нормативен акт с впечатляващото заглавие Наредба № 8 от 12.12.2003 г. за реда и условията за издаване на разрешителни за изключенията от забраните, въведени със Закона за биологичното разнообразие за животинските и растителните видове от приложение № 3, за животинските видове от приложение № 4, за всички видове диви птици, извън тези от приложение № 3 и приложение № 4 и за използване на неселективните уреди, средства и методи за улавяне и убиване от приложение № 5

Или казано накратко: НРУИРИЗВЗБРЖРВП№3ЖВП№4ВВДПИТП№3П№4ИНУСМУУП№5

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com