X
 
 

Боил Банов: Ще има и други изложби в Лувъра

246 2
Боил Банов: Ще има и други изложби в Лувъра
Снимка: БГНЕС
България ще води и занапред разговори с Лувъра за други изложби от различни периоди на нашата история. Това заяви министърът на културата Боил Банов на изслушване в парламентарната комисия по култура и медиите, предаде репортер на БГНЕС.

„За мен казаното от Българската православна църква е със знак на Конституцията“, категоричен е министърът.

Официално: Българската изложба в Лувъра е отменена

Българската изложба работно заглавие "Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)" в Лувъра е отменена, официално. Това обяви...

Коментарът му е по повод отказа на Светия синод да даде благословия за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложба с работно заглавие „Българско изкуство от XVI до XVIII век“ в Лувъра през лятото на 2020 г..

Министърът каза пред депутатите, че през 2012 година с френския музей българската страна е договорила три изложби. През 2016 година участието ни с наши експонати е предоговорено.

По отношение на експонатите от Първото българско царство министърът е информирал Лувъра, че БПЦ почти не разрешава икони да участват в изложения. Въпреки това музеят изпраща в България свой куратор.

Министерството на културата е изпратило съответните писма до Църквата и очаквано е получило отказа, заяви министърът.

Как се стигна до смяна на формата на българската изложба в Лувъра

"Изложбата можеше да се казва "Българското християнско изкуство в Османската империя". Твърди се обаче, че от Лувъра се интересуват им...

След пропадането на изложбата преминаваме в разговори с Лувъра за договаряне на нови изложби от други периоди на нашата история.

Преди дни министърът на културата Боил Банов проведе среща и с посланика на Франция у нас Флоранс Робин и я запозна с предисторията на преговорите с музея от 2012 г., както и с решенията на БПЦ. Двамата се обединиха около мнението, че е много важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея Лувър и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализацията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Това че ДС поповете спряха изложбата по руско нареждане е срам за България!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Да, ще има, и в които Кремъл ви разреши - ще участвате! Дано само пак да ви поканят! Светият синод отказва да даде икони за изложбата в Лувъра! Явно по нареждане на Москва, защото Светът не трябва да разбере, че България е извора, а Русия е приела и азбука, и език /руския е диалект на българския/, и църковните книги, и иконописта от нас! В Уестминстърското Абатство в Лондон има изложени две българ виж още ›› ски икони, като дарение от Москва! Когато им казах, че това са български икони, които мога т да бъдат видяни в църквата Св. Св. 40 Мъченици в Търново, те казаха, че ще проучат въпроса! Русия освен да лъже, краде и убива нищо друго никога не е можела!