X
 
 

Официално: Българската изложба в Лувъра е отменена

575 3
Официално: Българската изложба в Лувъра е отменена
Снимка: Pixabay
Българската изложба работно заглавие "Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)" в Лувъра е отменена, официално. Това обявиха от Министерство на културата (МК). Това обаче няма да попречи на "двустранните проекти в областта на културата и изкуството" между институциите, подчертават от МК.

До това решение се стигна след отказа на Светия Синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата. ВИЖТЕ ХРОНОЛОГИЯТА.

Как се стигна до смяна на формата на българската изложба в Лувъра

"Изложбата можеше да се казва "Българското християнско изкуство в Османската империя". Твърди се обаче, че от Лувъра се интересуват им...

Министърът на културата Боил Банов проведе среща с посланика на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. В разговора той запозна френския дипломат с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската Патриаршия и БАН, както и с обществените настроения през последните дни, посочват от МК.

Нейно превъзходителство посланик Флоранс Робин подходи с разбиране към създалата се обществена чувствителност. Тя обърна внимание на това, че "Лувър"-ът дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители.

Министър Банов и посланик Робин се обединиха около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея "Лувър" и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализацията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.

 

Светият синод отказва да даде икони за изложбата в Лувъра

Светият синод не дава благословията си за изнасяне на артефакти (икони и ръкописи) от Църковно-историческия институт и църковния музей ...

 

 

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Абсолютно правилно!!! Браво на Светия синод!!!
  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Светият синод отказва да даде икони за изложбата в Лувъра, по нареждане на Москва, защото Светът не трябва да разбере, че България е извора, а Русия е приела и азбука, и език /руския е диалект на българския/, и църковните книги, и иконописта от нас! В Уестминстърското Абатство в Лондон има изложени две български икони, като дарение от Москва! Когато им казах, че това са български икони, които мога виж още ›› т да бъдат видяни в църквата Св. 40 Мъченици в Търново, те казаха, че ще проучат въпроса! Русия освен да лъже, краде и убива нищо друго никога не е можела!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Българската изложба в Лувъра е отменена, защото така наредиха от Кремъл! Срам и позор!