Бойко Борисов откри реновиран музей, пускат Дунав мост 2 през май

9839
Бойко Борисов откри реновиран музей, пускат Дунав мост 2 през май

Архитектурният паметник на Видин „Кръстата казарма” е построен през 1801 г. и е без аналог в света. Постройката е масивна, двуетажна във формата на равнораменен кръст със застроена площ от над 1200 кв. метра. Използвана е както преди Освобождението, така и след това за казарма. През 1965 г. е превърната в етнографски музей, а в последните над 30 години не е ремонтирана.

По проект на Оперативна програма "Регионално развитие" сградата е възстановена, както и прилежащата й инфраструктура. Общият размер на средствата за нейното реновиране е 1 505 776 лв.

Премиерът Бойко Борисов откри реновирания етнографски музей, като констатира, че „във Видин вече нещата се случват и градът вече може да се похвали с редица хубави неща”, съобщи БЛИЦ.

„Мисля, че ви харесва инфраструктура към Дунав мост 2 и моста, който предстои да открием. Обещахме ви да ремонтираме булеварда и вече го сторихме”, заяви премиерът.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че е спасена една уникална сграда. „Няма такава сграда в целия свят, която да е изградена във формата на кръст”, каза Рашидов. Той допълни, че политиката на министерството е да продължи да работи за ремонтиране на сградите на театри в страната.

"Изработването на проекта и реализирането му отне близо две години, но днес може да се поздравим с една напълно възстановена сграда на етнографския музей във Видин", похвали се още Рашидов.

По време на посещението на правителствената делегация във видин стана ясно, че поектът за изграждането на Дунав мост 2 е готов на 98%, а работите по него трябва да приключат през пролетта, съобщи БГНЕС.

Balkanleaks пусна нови документи за "Буда"

Само няколко часа след като МВР официално съобщи, че премиерът Бойко Борисов не е бил вербуван и не е бил агент под псевдонима "Буда" B...

"Съгласно работната програма на изпълнителя строителството на моста трябва да приключи през месец април, което означава, че можем да очакваме през месец май да пуснем съоръжението в експлоатация", каза министър Ивайло Московски. По думите му, за да се спазят тези срокове метеорологичните условия трябва да позволяват на строителя да изпълни довършителните дейности и да се активизират преговорите с румънската страна за създаването на смесеното дружество, което ще го управлява.

"Плащанията по проекта са равномерни, като заедно с договора за изграждане на прилежащата инфраструктура, сме изплатили над 207 млн. евро", каза министър Московски. Той отбеляза, че това е поредният проект по ИСПА, който успява да навакса големите закъснения благодарение на много работа и активната подкрепа на Европейската комисия. "АМ "Люлин" повече от две години поема трафика от и за София, жп линията от Пловдив до Димитровград е пусната в експлоатация и позволява скорости от 160 км/ч. През пролетта и Дунав мост 2, който е последният проект, който трябваше да бъде завършен по предприсъединителната програма, ще бъде открит", каза Ивайло Московски.

Ще си позволим да направим коментар по думите на премиера, които не се покриват с истината.

Похвално е, че са вложени пари, за да се ремонтира един уникален музей. Похвално е, че преди това премиерът е прерязал още една лента – тази на 20-километровата пътна отсечка към град Белоградчик. Но в никой случай тези две събития, както и построяването на Дунав мост 2 не означават, че „нещата във Видин се случват”. Дунавският град продължава да е един от най-бедните и с най-висока безработица градове в България. От четирите уникални за България производства преди 89-та, днес е останал само спомен, а освен няколко шивашки цеха и гипсовата мина в Кошава – друго производство в града няма.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com