Борисов: Повече от 5 са вече жертвите от наводненията в Хасковска област

5204
Борисов: Повече от 5 са вече жертвите от наводненията в Хасковска област
Над 60 души са спасени от село Бисер

Повече от пет са вече жертвите от наводненията в Хасковска област. Това съобщи пред журналисти на летище Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, предаде „Фокус”.

Много са бедстващите. Подсигурена им е храна, дрехи и напитки. Борисов каза, че първоначално е имало спор дали военни хеликоптери могат да кацат на заледени терени. Според инструкциите това не е разрешено, но премиерът е поел отговорността и е разпоредил хеликоптери от авиобазата в „Крумово” да летят.

Река Марица е повишила нивото си в максимална степен

Активирана е Оперативната система в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за предварително информиране за очаквани рискове о...

Според генерал Златко Златев, командир на 24-а авиобаза „Крумово”, при бедствия това е необходимо, въпреки разпоредбите.

Именно поради това премиерът е летял сам в хеликоптера, за да докаже, че не е опасно „Кугър”-ите да летят и кацат в тези райони и да оказват помощ. Ситуацията е тежка и критична. Все още има бедстващи хора, които не са извадени от автомобил, каза Борисов.

Над 60 души са спасени от харманлийското село Бисер. Това съобщи пред журналисти на летище Пловдив министър-председателят. Все още има хора, които не са извадени от река Харманлийска. Премиерът изказа съболезнования към близките на загиналите хора и каза, че когато се уточни броят на жертвите, ще бъде обявен ден на траур. Събират се данни за удавени животни. Подсигурява се храна на останалите живи животни. Подсигурени са вода, топло и дрехи на всички бедстващи. Борисов обясни, че хората са настанени в болницата в Харманли, в старчески домове и на други места като са впрегнати всички началници на служби.

Спасителните операции се ръководят на място от министър Цветан Цветанов, министър Мирослав Найденов и началника на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Потвърдена е информацията за пет жертви от наводненията в Хасковско

Потвърдена е информацията за пет жертви от наводненията в Хасковска област. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Обстановката в областт...

Борисов каза още, че в момента няма значение чий е бил язовир „Иваново” и кой го стопанисва – дали община, дали военни. Собствеността му се е прехвърляла, но с това ще се занимае прокуратурата. Борисов каза, че ще се търсят начини да се приберат всички язовири към „Напоителни системи”, за да може да се контролира дейността им и да не се позволяват неконтролирани изпускания и бедствени ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com