ЦИК обяви нова поръчка за логистиката и софтуера на машините за гласуване

4751
ЦИК обяви нова поръчка за логистиката и софтуера на машините за гласуване
Снимка: ПП МИР

С 9 гласа „за“ и 2 „против“ на заседанието си, което продължи до късно вечерта, ЦИК откри нова процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на логистиката и софтуера на машините. Предметът на поръчката е за модификация на софтуера за частичните местни и предстоящите парламентарни избори и логистиката – инсталирането и транспорта на машините, както и осигуряването на техници, предава 24 часа.

"Поръчката е открита, но „Сиела Норма“ са единственият възможен изпълнител, защото все още държат софтуера. Тъй като не са предали всичко в изпълнение на предходния договор, без тях не може да го модифицираме – респективно няма да как да се използват машините“, заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева за „24 часа“. Максималната прогнозна цена на обществената поръчка е 4,35 млн. лв.

Втора фирма предлага да достави машини за гласуване, обяви ЦИК

Има ново предложение от фирма за доставка на машини за гласуване. Това е „Панов” ЕООД. Предложението тепърва ще се разглежд...

Зам.-шефът на ЦИК Емил Войнов обоснова цената с това, че комисията е поставена в много тежка ситуация и в преговори с търговец, който е без конкуренция. „Този търговец има монополно положение върху цената на продукта, който предлага. От друга страна законът ни задължава изборите да са осигурени чрез машинно гласуване“, каза той на заседанието на ЦИК, което продължи до близо 22:00 часа в четвъртък. Войнов предложи да се включат складови услуги – подготовка и зареждане в склада, ролки, хартия за машините, флашки и смарткарти. „Може да използваме флаш-паметите и смарткартите, които са използвани и на досегашните избори на 4 април, като трябва да заделим за около 200 машини смарткарти и флаш-памети, тъй като от използваните на миналите избори може да има дефектни или такива, които липсват“, казва той.

Според него трябва да се включат и транспорт от и до областните градове, такъв за частичните местни избори, докато този извън страната да не се включва в разходите, тъй като има вариант от МВнР да го осигури. По думите му би трябвало да се осигурят техници по избирателните секции, както и такива за чужбина и за местните избори. Отделно от това и обучения на членовете на СИК и обучителни материали. „За техниците в чужбина е необходимо за около 250 избирателни секции, тъй като по-голяма бройка не би трябвало да бъдат използвани“, каза още Войнов, който обясни, че, предвид всичко това, прогнозната максимална цена от 4,35 млн. лева е допустима. Той уточни, че за същите дейности, изключвайки гласуването в чужбина и гласуването на частичните избори, за последните парламентарни избори в договора за изпълнителя бе посочена сума от 3,9 млн. лв.

Против гласуваха членовете от квотата на ГЕРБ Красимир Ципов и Георги Баханов. „Изправени сме пред изключително сложна ситуация да търсим всякакви възможности как да бъде модифициран софтуера за предстоящите избори, както и да бъде доставено допълнително количество машини, с които българските избиратели да могат спокойно и свободно да упражнят правото си на вот без да изпитват затруднения. На нас ще ни е изключително трудно да постигнем това“, каза Красимир Ципов. Георги Баханов заяви, че не се знае за колко машини ще се приложи това решение. "Няма яснота дали ще има допълнителни машини, както за чужбина, така и у нас. Няма още обективен анализ в колко секции в страната ще е необходимо гласуването с втора машина. Считам, че е абсолютно реална опасността много български граждани да не упражнят правото си на вот“, предупреди той.

От своя страна директорът на ЦИК Камелия Нейкова докладва за сведение писмо от министъра на финансите за осигуряване на допълнителни средства за машинно гласуване. „В изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и съобразно изискванията на чл. 17 ал. 1 от постановление на Министерски съвет 188 от 17 май за приемане на план-сметка за разходите по подготовката на изборите на 11, след сключването на договор за доставка на допълнителни специализирани устройства с инсталиран приложен и системен софтуер, за което следва да бъдем уведомени, МФ се ангажира своевременно да подготви и внесе за разглеждане в Министерски съвет проект на постановление за одобряването на допълнителни разходи по бюджета на ЦИК за 2021 г. По реда на чл. 109 ал. 3 от Закона за публичните финанси“, цитира тя писмото от финансовия министър.

Сиела Норма: Без договор и вече наличните 9600 машини може да се окажат неизползваеми

Без договор с доставчика “Сиела Норма” и вече наличните за изборите на 4 април 9600 машини може да се окажат неизползваеми ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com