ДПС се жалва в Страсбург

4504
ДПС се жалва в Страсбург
До съда ще стигнат казусът с Бесоолу и данни за незаконно подслушване

Казусът с разследването срещу бизнесмена и общински съветник на ДПС в Павел баня Иса Бесоолу ще стигне до съда по правата на човека в Страсбург, заяви зам.-председателят на партията Лютви Местан.

До Страсбург ще стигнат и данните за незаконно подслушване както на Бесоолу, така и на самия Местан, заяви още депутатът.

Местан направи своето изявление по време на дискусиите за създаване на временна анкетна парламентарна комисия по случаите с полицейско насилие. От ГЕРБ обаче предлагат комисията да се занимае с казуса с Бесоолу, като дават да се разбере, че в хода на проверката ще излязат данни за намеса на Местан и негов политически натиск върху разследването.

Опитвате се да изместите субекта на натиск, коментира Местан, цитиран от kafene.net. Той и другият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров цитираха думи на шефа на полицията в Стара Загора, който казва, че е получил инструкция от вътрешния министър Цветан Цветанов Бесоолу "да е на топло, с белезници, до месец".

Местан заяви, че се интересувал от случая, след като е получил сигнал за политическо вмешателство по разследването, и го нарече "полицейска поръчка за политическо преследване на опонента". Освен че се обърнал към компетентните институции да попита дали има политическа поръчка, той официално сезирал и главния прокурор с искане той да провери дали Бесоолу е бил незаконно подслушван, както и дали отговарят на истината данните, че самия Местан е бил подслушван, и то по време на предизборната кампания за местна власт.

Местан заяви, че от съдебния протокол по делото ясно се виждат отговорите на тези въпроси. Съдът се произнесъл, че подслушването по време на кампанията противоречи на конституциуята и специализираните закони и затова не приема като доказателство събраните по този начин данни.

Иса Бесоолу е бизнесмен от Старозагорско, кандидат за депутат на ДПС за този парламент, съден по обвинение за подкуп на длъжностно лице и съучастие в длъжностно присвояване на средства от касата на община Павел баня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com