Екопротестите продължават, в комисията по околна среда се скараха

1637
Екопротестите продължават, в комисията по околна среда се скараха
Снимка: БГНЕС

Представителите на екокоалицията „За да остане природа в България“ напуснаха, заседанието на парламентарната комисия по околната среда и водите, на което трябваше да се стигне до съгласие за Закона за биологичното разнообразие. В комисията стана скандал, природозащитниците си тръгнаха, като обявиха, че протестите продължават. Следващият ще бъде на 7 юли (вторник).

Андрей Ковачев от "За да остане природа в България" заяви, че е нужен нов работещ закон, а настоящите предложения за "Натура 2000" трябва да отпаднат. Тома Белев пък подчерта, че животните не признават административни граници и е нужен специфичен подход, а според ЕК не управляваме екодирективата за биоразнообразие правилно. "МОСВ предлагало корупция на едно гише, защото се съсредоточава всичко в ръцете на министъра", отбеляза Белев.

Доц. Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей каза, че във философията на Закона за биологичното разнообразие научният подход трябва да бъде определящ и водещ за опазване на биологичното разнообразие в България. Според него в противен случай страната ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви.

Според Ревизоро не било редно да дава становище за Алепу, БСП му поиска оставката

Не би било редно във вече започнато производство за Алепу да давам становища в каквато и да е посока. Това каза министърът на околната ...

На думите му реагира остро един от участниците в дискусията, който се представи като собственик на земя, и заговори за имотни терористи.

Учените и неправителствените организации настояват в проектозакона да бъде гарантиран научният подход при управлението на защитените зони. Освен това не са съгласни със съсредоточаването на почти цялата власт за решения в ръцете на министъра на екологията.

След протестите миналата седмица от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят предложенията на НФСБ, които искат собственици на земи да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели и земи в "Натура" 2000". “Не виждам нищо лошо в това. Нали точно това е демокрацията да има повече мнения, обсъждания от всички страни, които са засегнати. Изведнъж обаче те са изключени. Когато поставим въпроса за тяхното право да обсъждат какви мерки ще бъдат прилагани в техните земи, зелената хунта става, фръцка се и напуска. Казват, че ще правят протести. В същото време ГЕРБ казват, че няма да приемат директно предложенията, без обсъждане, без коментар. Това става в момента. Затова в началото започнах, че някаква форма на психическо отклонение наблюдавате тук чисто в политически план", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро (НФСБ), новият начин за управление на защитените зони у нас - цялата власт за това да е у него - било с цел да се постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директивни на ЕС. Това били последните тенденции.

Приеха промените в Закона за биологичното разнообразие на първо гласуване, има съмнения за лобизъм

Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо четене."За" законопроекта гласуваха 92 народни представители, "...

"Защита на природата насила няма как да стане", заяви той, и отбеляза, че настоящата нормативна уредба не може да реши всички проблеми.

"В голяма част от изказванията на дискусията за биологичното разнообразие имаше политически послания и продължавам да отстоявам за позицията за конструктивен и експертен подход", коментира след заседанието председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Вижте още:

Стотици природозащитници бранят „Натура 2000“ от екоминистерството (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Черешите стават все по-скъпи

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com