Стотици природозащитници бранят „Натура 2000“ от екоминистерството (ВИДЕО)

4496
Стотици природозащитници бранят „Натура 2000“ от екоминистерството (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Стотици протестиращи изпълниха бул. "Витоша" в София тази вечер в защита на българската природа. Граждани и природозащитни организации изразиха несъгласие с промените в Закона за биологичното разнообразие, които предстои да се гласуват в парламент Според протестиращите те отслабват защитата за зоните от европейската екомрежа "Натура 2000".

Шествието тръгна от паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша" и се отправи към площад "Света Неделя" с викове "Оставка" и "Искаме природа, не искаме бетон!". След демонстрация пред Министерския съвет, митингът продължи към парламента.

Демонстрации под наслов "Долу ръцете от морето, планините, реките и горите" има и в други градове в цялата страна - София, Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик, Ботевград, както и в Карадере.

Според Ревизоро не било редно да дава становище за Алепу, БСП му поиска оставката

Не би било редно във вече започнато производство за Алепу да давам становища в каквато и да е посока. Това каза министърът на околната ...

Припомняме, че законовите поправки, внесени от бившия екоминистър Нено Димов и веднъж върнати от премиера Бойко Борисов, отново са на дневен ред с мотива, че е необходим нов подход за управление на екологичната мрежа "Натура 2000".

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа "Натура 2000". Една от спорните поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони.

„ГЕРБ и Обединените патриоти са на път да ликвидират цялата мрежа "Натура 2000". Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем! Леенето на бетон по морето, сечта на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа "Натура 2000", се казва в позицията на организаторите на протеста.

Приеха промените в Закона за биологичното разнообразие на първо гласуване, има съмнения за лобизъм

Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо четене."За" законопроекта гласуваха 92 народни представители, "...

Демократична България също подкрепи гражданските екопротести, които се провеждат днес в 10 града. Ето какво се казва в позиция на партията:

"Демократична България изразява своето силно възмущение от политиката на управляващото мнозинство в сектор околна среда и води. Некомпетентност, корупция, арести, оставки и скандали станаха нарицателни за институциите в тази област. Популизъм, лобизъм и липса на политическа воля за прилагане на собствената им програма характеризира ГЕРБ през тези 11 години.

През последния мандат на Борисов обаче, в който МОСВ бе частично поверено на коалиционния им партньор, ситуацията във ведомството силно се влоши. Атестат за това са огромният брой активни наказателни процедури на Европейската комисия срещу България в областта на околната среда и водите – 13, като 7 от тях са стартирали в мандата на сегашното правителство. Нашата страна вече два пъти бе осъдена в Съда на Европейския съюз (заради мръсен въздух и унищожаване на зони от НАТУРА 2000) и се очаква произнасяне по още две дела. На фона на всичко това сегашният министър отказва да изпълнява задълженията си и да инициира реформи, a в парламента бе подкрепен на първо четене законопроект за изменение на Закона за биологичното разнообразие, който ще доведе до допълнително унищожаване на природното наследство в зони от НАТУРА 2000, ще изхвърли научната общност от екологията и ще създаде нова номенклатура от и без друго “късата скамейка” на управляващите".

Припомняме още, че законовите промени, чийто двигател сега е Валери Симеонов, бяха подготвени още по времето на получилия обвинение заради водния режим в Перник бивш екоминистър Нено Димов. Стигна се дотам, че Димов дори си оттегли първоначалното предложение, защото то предвиждаше моментална корекция на "Натура 2000". Сега на първо четене минаха текстове, с които решенията за приоритетната рамка за действие по "Натура 2000" се вземат само от администрацията, без участие на учени. "Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели, всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ. Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие", добавят организаторите на протеста и други важни акценти. "Докато говорим как Законът за биологичното разнообразие ще даде изцяло нов тласък на опазването на Натурата, се случва строителството на Алепу и закриването на РИОСВ за областите Перник и Кюстендил – две области с огромни територии, които попадат в "Натура". Не може да се вменяват отговорности на институции, които ще липсват", посочи депутатът от групата на социалистите Любомир Бонев при дебата на първо четене на закона. Основното искане на днешните протести е „Натура 2000” да не бъде засягана от предложените промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com