Експерт: Радикалите настъпват на Балканите

11786
Експерт: Радикалите настъпват на Балканите

Радикалите започнаха активно да усвояват Балканите, които са идеалното място за тяхната терористична дейност поради отслабналата система за вътрешна сигурност. Кървавата баня на летището в Бургас е по вероятно да е дело на сунитски радикали, отколкото на шиитски, коментира експерт-арабист.

Изминаха няколко дни, откакто беше извършен терористичният акт на летището в Бургас, но българските криминалисти заедно със своите чуждестранни колеги още не могат да установят самоличността на атентатора-самоубиец.

Българските и шведски власти опровергаха появилата се в медиите информация, че извършителят на терористичния акт е шведският гражданин Мохамед Мехди Гезали, който преди това е бил в Афганистан, учил е в лондонско медресе и е лежал в Гуантанамо.

Веднага ще отбележим, че човек с такава богата биография много лесно и бързо може да бъде идентифициран, така че можем да вярваме на последвалото опровержение. Още повече, че ако той наистина е бил извършител на атентата, тогава можехме да отхвърлим като малко вероятни изявленията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за "следата на "Хизбула". Доста трудно можем да си представим сунитски радикал на служба на шиитската групировка.

Впрочем, въпросите към израелската версия остават. Абсолютно неразбираемо е защо на "Хизбула" или Иран им е нужен този атентат точно в този момент. Техеран, който се намира под натиска на международната общност във връзка със своето "ядрено досие", използва огромни морални и материални ресурси в борбата със сунитски арабски монархии в Сирия, стимулира вълненията на шиитите в източните провинции на Саудитска Арабия и в Бахрейн и, според нас, сега не разглежда Израел като първостепенна зона. Още по-малко е притрябвал на ливанската "Хизбула".

Тя вече с пълна сила се подготвя за изключително тъжния за себе си сценарий, свързан със свалянето на режима на Башар ал Асад в Сирия: строи система от подземни тунели; изгражда автономна от централните станции в Бейрут телекомуникационна мрежа; получи от Иран и вече изпита /неуспешно/ няколко безпилотни апарата и т.н. Тя се готви за битка вътре в Ливан, която напълно очевидно ще започне скоро след вероятното сваляне на настоящия сирийски режим. "Хизбула" и даже Иран сега не биха "дърпали лъва за опашката" и не биха желали да си навличат гнева на цялата международна общност. Неотдавнашните терористични акции срещу израелски дипломати в Тайланд и Индия бяха "ответен удар" заради участието /както смята Техеран/ на израелското разузнаване в убийството на иранските ядрени специалисти и демонстрация на възможностите за "операции за отмъщение" в отдалечени краища. Това е своеобразен кодекс на поведение на службите за сигурност и ако иранците не бяха извършили тези ответни акции, просто щяха да загубят авторитета си в световната разузнавателна общност. Разбираем е стремежът на Израел всячески да повдига иранската тема, но и тук е необходим съответният задълбочен анализ.

За момента с абсолютна сигурност може да се констатира следното. Радикалите започнаха активно да "усвояват" Балканите, които са най-подходящи за извършването на терористични операции заради "излязлата в почивка" система за вътрешна сигурност. Намерената у атентатора-самоубиец фалшива американска книжка може да сочи, че извършителят на терористичния акт е влязъл в България с взет под наем автомобил от някоя от съседните страни. Ще предположим, че това би могла да бъде Албания или Босна, където позициите на радикалите са много силни.

Младенов: Израел не ни е поставил в неудобно положение

Израел не ни е поставил в неудобно положение. Това е тяхно суверенно решение. Това каза пред БНР министърът на външните работи Николай ...

Пресичането на няколко европейски граници с американска шофьорска книжка и експлозив в тайник е напълно възможно. Но при всички положения е трябвало да има съучастници, които трябва да му доставят или изработят взрив и вероятно предварително да вземат под наем кола. Обикновено при подобен род терористични актове участват няколко души, един от които "презастрахова" изпълнителя посредством мобилен телефон, с помощта на който може да даде алтернативен сигнал за взрив. Още един съучастник обикновено снима терористичния акт за видеоклип в Интернет. При всички положения именно от такъв източник много скоро можем и да научим кой наистина стои зад атентата.

Прави впечатление, че българският вътрешен министър направи извода, че терористичният акт е извършен от камикадзе, въз основа на факта, че взривът му е откъснал палеца на ръката. Обикновено не палеца на ръката говори за използването на атентатор-самоубиец, а това, че от него в повечето случаи остава само главата. Ако тялото като цяло не е пострадало и е останало цяло, това не говори в полза на версията за "самоубиец". При това е очевидно, че да се постави предварително бомбата в автобуса с туристи е доста трудно, тъй като туристите сами си слагат своя багаж и много внимателно следят за него.

Изглежда, че терористът е избрал целта спонтанно. От записите, направени от камерите за видеонаблюдение, се вижда, че той на няколко пъти влиза и излиза от залата за пристигащи. Това показва, че той избира целта спонтанно, вече "на място". От това с голяма доза вероятност правим извода, че имаме работа с поредната автономна група /или единак/ "последователи на джихада", които са т.н. "интернет съобщници". С други думи, група лица /или единак/ нагледали се на видеоклипове за борбата срещу "неверниците" и решили да дадат своя принос в навечерието на настъпващия месец на мюсюлманския пост – Рамадан.

Според ориенталиста Ю.Б. Шчегловин от Института за Близък Изток, терористичният акт срещу израелските туристи в България по-скоро е част от сунитския радикален джихадизъм, а не от шиитския.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com