Фермери ще съдят фонд "Земеделие" и министерство на земеделието

2980
Фермери ще съдят фонд "Земеделие" и министерство на земеделието
Снимка: Getty Images/Guliver

Националната асоциация на земеделските стопани отправя покана към всички фермери, които ще бъдат ощетени с по-ниски от предвидените компенсаторни плащания по мярка "Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, да се присъединят към завеждането на колективен съдебен иск срещу Държавен фонд "Земеделие" и Министерство на земеделието и храните.

Това се казва в съобщение на организация, изпратено до медиите.

Бойко Борисов: Запазихме ДФ "Земеделие" от огромните политически апетити

Успяхме да запазим ДФ „Земеделие” от огромните политически апетити за смени и пренареждане. Това заяви премиерът Бойко Бори...

От там посочват, че от месеци са налице неправомерни действия от страна на зам. министъра на земеделието и храните Васил Грудев. Той е променил наредбата за агроекологичните плащания (Наредба № 7 от 24 февруари 2015 г.) и вместо фиксиран размер на субсидията, министерството е посочило, че помощта ще е "до първоначално обявената субсидия".

Наредбата е променена "на тъмно" още през август 2015 г. и то чрез промяна в заключителната разпоредба на друга наредба – за мярка ЛИДЕР (Наредба № 16 от 30 юли 2015 г.), която няма нищо общо със схеми за подпомагане на площ, посочват от асоциацията. По нейни данни в заключителните разпоредби е добавена преди всяка стойност на ставките за подпомагане "в размер до", вместо "в размер на".

Изменението не е оповестено на заинтересованите страни и се е случило след като фермерите са осъществили агроекологичните ангажименти, като са реализирали всички разходи по изпълнението им, за да не бъдат санкционирани.

Общият бюджет предвиден за мярка "Агроекология и климат" е 223 млн. евро до 2020 година. Кандидатстването при едни условия с точно определени финансови параметри и одобряването при други, противоречи на европейските регламенти за прилагане на програмата и е в остър разрез с българското законодателство, допълват от асоциацията.

1,8 млрд. лв. са получили земеделците от субсидии

Над 1,8 млрд. лв. са субсидиите, изплатени на земеделците тази година. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време ...

Редица асоциации и земеделски стопани многократно сигнализираха и се опитваха да влязат в диалог по проблемите, пред които са изправени, което до момента не доведе до никакъв резултат. До този момент единственият официален коментар от страна на Васил Грудев е бил на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на 27.01.2016 г. Тогава той е съобщил каква промяна е направена.

Съдебният иск ще цели опазването на интереса на хиляди български земеделски стопани, които за пореден път ще бъдат ощетени от управленски решения "на тъмно" без ясна причина, съобщават от асоциацията. И към днешна дата, макар Държавен фонд "Земеделие" да съобщава, че предстои плащане по мярката, не е обявено колко и на кои стопани ще бъде разплатено, допълват от там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com