Георгиева: Да сме готови за бедствията на бъдещето

5265
Георгиева: Да сме готови за бедствията на бъдещето

Имаме нужда от повече техника, светът се променя и рисковете стават все по-големи. Ще имаме повече пожари, наводнения и бури.

Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева на срещата с доброволците и пожарникарите и служителите на армията, участвали в гасенето на пожара на "Бистришко бранище".

Трябва да се оборудваме за бедствията на бъдещето, а не да реагираме, както в миналото, допълни еврокомисарят. България има желание да използва част от фондовете на програма "Околна среда" за предотвратяване на наводнения и пожари, продължи Георгиева. Според нея, ако страната ни има интерес да усвоим европейски фондове за засилване на капацитета ни да се справяме с природни бедствия, можем да очакваме и принципната подкрепа на еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан.

Още една от препоръките на еврокомисар Георгиева е да се направи доброволческа служба за цялата страна. Като модел за добра работя тя посочи организираните доброволци за борбата с пожара на "Бистришко бранище" и участието на Столична община в организацията им. Тя даде положителна оценка за мисията на огнеборците, като сподели, че нашите служби са получили добра оценка от Европейската служба за гражданска защита. Георгиева коментира оплакванията на доброволците, че не са били посрещани и не са били добре организирани, като несериозни.

Организацията на доброволците беше относително добра, като се има предвид, че предварителна подготовка за тяхното включване не e имало, продължи Георгиева. Нашето общество, Европа и светът трябва да имаме друго мислене, то трябва да е много по-повече ориентиране към предварителната оценка и управление на рисковете. Видяхме, че в България хората са готови да помогнат един на друг и да пазят своята природа, заяви еврокомисарят.

Ако страната ни реши да закупи самолет за борба с пожари той може да е част от европейски модул за гражданска защита, съобщи Георгиева. България попада в зоната, където се очакват по-високи летни температури и по-голям риск от горски пожари. Според Георгиева постоянното използване на самолета вероятно няма да е необходимо, но ако той бъде част от тези модули, като в такъв случай страната ни ще притежава самолета, като при необходимост ще го предоставя на други страни, поясни Георгиева.

Няма страна, която може да осигури необходимия щатен ресурс за справяне с подобни бедствия, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Най-важното беше локализирането и ликвидиране на пожара, трябваше ни време, за да изградим просеките. Не можехме да си позволим лукса да излагаме на опасност доброволците и те да бъдат авангардът, който да поема най-тежката работа, която трябва да бъде извършена от професионалисти, заяви Цветанов, "Затова много от действията, които се предприемаха в тези часове по потушаването на пожара, останаха незабелязани от тези доброволци. Те нямаха този поглед от горната страна, когато се вкарваше тази техника, когато се правеше изграждането на тези просеки и когато вече се изграждаха съответните линии, в които те участваха активно при преноса на тези шлангове.", допълни вицепремиерът.

Цветанов благодари на всички доброволци и определи действията им като "солидарност и отговорна гражданска позиция, независимо от това, че на моменти те са давали критична оценка." Той призова и моделът, използван от Столична община, при който участие са взели и обучени в базите на МВР доброволци, да бъде наложен в цялата страна. Главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност" обяви, че всичко е под контрол, отделни дънера продължават да димят, но няма пламък. 90 човека са на мястото на огнището и са в готовност да реагират при необходимост, допълни той.

Редактор: Георги Иванов

Локализирани са пожарите, възникнали през почивните дни

Локализирани са двата по-големи горски пожара, възникнали през почивните дни на територията на страната.Единият пожар пламна край магис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com