Гърция - любима дестинация за българите по Великден

10512
Гърция - любима дестинация за българите по Великден

Стотици от Югозапада избраха Гърция и Бяло море, за да прекарат там 6-те почивни дни по Великден и Гергьовден, съобщава БГНЕС.

Според статистиката тази година предпочелите да прекарат извън страната ваканцията са с 30 на сто повече в сравнение с 2012 г. Цели 116 000 българи са избрали Гърция и плажовете й заради по-дългата ваканция тази година. По плажната ивица в района на Аспровалта, само на 100-ина километра от ГКПП Кулата, има масирано българско присъствие. Нашествието е факт, но не така явно забележимо заради дългата над 15 километра подковообразна плажна ивица между Аспровалта и Ставрос. Това личи и по автомобилите, паркирани пред започналите да се оживяват гръцки хотели.

"Първите туристи пристигнаха на 12 април, макар, че заеха само една стая, но от 22 април вече идват повече, ползват промоционални цени от 85 лева за 6 дни с пет нощувки", обяснява Мария, гид на благоевградска туристическа агенция. Според нея тази година освен агенцията, се рекламира и Гърция, от която нашенци трябва да се поучат как се грижат за подредбата на дворовете, които са осеяни с цветя.

"Но българските туристи не бива да си мислят, че всичко им е позволено. Не само да искаме, но и да даваме от себе си", предупреждава Мария. Според нея българинът се храни в Гърция с купена от нас храна, но приготвена в кухненските боксове в хотелите, защото цените в заведенията са много високи. Нашенците купуват от Гърция предимно перилни препарати, които в сравнение от продаваните в България са много по-качествени.

"Тук е по спокойно и уютно, не е пренаселено като по родното Черноморие, цените са почти като в България, но обслужването е по-зле", твърдят почиващите на плажа българи от Перник, Разлог и други места от Югозапада. 40 на сто от клиентелата на разположения край пътя Серес-Промахон супермаркет "Цинцарис" са българи, обясняват служителите му. От тук нашенците предпочитат да купуват зехтин, маслини, зеленчуци, перилни препарати. Краставиците са 50 евроцента за килограм, предимството на Цинцарис, е, че в него може да се пазарува с български левове. Опашки на граничния пункт няма, мнозинството са се изтеглили още в сряда-четвъртък, но от понеделник ще стане страшно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com