И морето се разбушува. Петметрови вълни заливат градове!

29030
И морето се разбушува. Петметрови вълни заливат градове!
Издигат се диги и се изсипват камъни за спиране на вълните

След като реки и язовири заляха голяма част от страната и морето се разбушува. Огромни вълни заливат цялата брегоукрепителна буна и наводняват лодки, които са привързани към нея на рибарското пристанище в Бяла.

Едната част от съоръжението е разрушено от вълните, потънала е и една лодка.

Кристалина се трогна от хората в Бисер

В село Бисер ще бъде създаден Обществен съвет, който да определи как и колко бързо да се приоритизира помощта за хората.  Еврокомисар ...

Обстановката в община Бяла е усложнена от силния вятър и снеговалежа. 

До пет метра достигат вълните във Варненския залив. "Вълните са достатъчно високи и са много опасни – не бива никой да ги подценява и да се доближава до тях”, категорични са от БАН. Ако продължи да духа толкова силен вятър и през следващите няколко дни, ще стане по-опасно.

Огромните вълни са прескочили вълнолома във Варна. На Морската гара ще бъде изпратен екип, който да помогне за разчистването на кишата. Проверяват се сигнали за заливане на варненския плаж, както и за разрушаване на част от Морските бани, които са паметник на културата.

Морето навлезе в ниските части на брега в град Обзор. Има залети сгради. Правят се диги, които да предпазят от вълните, които са много големи. Пострадали са предимно хотели. Пострадали предимно ниските части по крайбрежието, част от зоната на парка и около стадиона.

Прокуратурата за трагедията: Виновна е властта!

Отговорността за трагедията с наводненията, които удариха България, е на изпълнителната власт и собствениците на съоръженията. Говорит...

Бедствена е ситуацията в бургаското с. Лозенец, къмпинг „Оазис” и Царево. Снощи 2-метрова вълна е заляла постройките в близост до плажната ивица. Наводнени са ресторанти и хотели, близо половин метър е водата.

Кметът на Бургас Димитър Николов е уверил, че ще бъде изпратена техника за отводняване.

Към момента ситуацията е много тежка в градовете Поморие и Ахелой.

Поради силните северни ветрове морето пробива вече на много места. За сега организацията е стройна и има нанесени само материални щети. Има готовност за прибиране на хора, които са застрашени. Вълните разбиха стената на крайбрежния булевард „Яворов”. Камъни се насипват по протежението на улица „ Морска”. В Ахелой морето заля рибарския хелинг и е прекъсната защитната стена до къмпинг Ахелой.

. След проведено заседание на кризисния щаб при Община Поморие във връзка с усложнената метеорологична обстановка на територията на гр. Поморие и гр. Ахелой и във връзка с изслушания доклад от кмета на Община Поморие, в присъствието на областния управител Константин Гребенаров, беше обявено бедствено положение на територията на двата града, съобщиха от пресцентъра на общината. За оперативната обстановка докладва Илиян Шишманов - инспектор „ЗН и ОМП” в Поморие. Вследствие на силния вятър и вълнение в Черно море е нарушена целостта на Пясъчната коса в отсечката между източния край на каменната дамба и почивните станции „Козлодуй” и „Анимяк”, находяща се в северната част на Поморие, в района на Централен плаж-гр.Поморие в отсечката между Военно-почивен дом и сградата на централния вход на плажа; в района на бул.”П.К.Яворов” гр.Поморие – в отсечката между западния край на брегозащитната стена и бивш „Лимонаден цех”; Има разбити плавателни съдове-яхти и лодки, с местостоянки източен, южен хелинг и в района на лодкостоянката в кв. „Свети Георги” гр. Поморие; В района на пристанище Поморие РК „Димчо Карагьозов” са скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията на пристанището.

Вдига се нивото на река Камчия

Вдига се нивото на река Камчия. Към момента няма опасност да бъде залят мостът при местността Пода или пътят Варна – Бургас. Зар...

В гр.Ахелой е прекъснат достъпът до източния рибарски хелинг; Подкопан е пътят, свързващ гр.Ахелой с КК :Мидия”; Съборена е част от брега на къмпинг „Ахелой”, вследствие на силна приливна вълна и свлачищни процеси. Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на главен път I-9 Варна-Бургас и КК „Мидия”. Планирано се контролира нивото на яз. „Ахелой” като това се осъществява от „Напоителни системи” ЕАД. И в двата града има предприети аварийно-възстановителни работи по възстановяване на брегоукрепителните съоръжения. Електрозахранването на територията на Община Поморие е нормално. Водоподаването е нормално на цялата територия на общината.

Всички останали пътища в общината са проходими при зимни условия. Няма данни за бедстващи хора, включително родилки, болни и лица на хемодиализа. Няма данни за аварирали автомобили. Наличната снегопочистваща техника е в готовност по всички направления. Тъй като силният вятър води до снегонавявания, всички кметове и кметски наместници са уведомени за наложените ограничения за движение на моторни превозни средства. Координацията със снегопочистващата фирма, ЕВН-Поморие, ВиК-Поморие, РУП-Поморие, РСПБЗН-Поморие, е на много добро ниво.Дежурните по Общински съвет за сигурност предоставят своевременно необходимата информация за обстановката в общината до щаба за координация, оперативния дежурен на област Бургас, както и до областния координационен център.

В изпълнение на Заповед на Министъра на образованието от 07.02.2012 г. учебните занятия в училищата на територията на община Поморие са отменени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com