Инкасаторите в отпуска, затова са по-високи сметките за ток, твърди Добрев

7044
Инкасаторите в отпуска, затова са по-високи сметките за ток, твърди Добрев

Правим всичко възможно, за да извършим необходимите проверки. Това заяви енергийният министър Делян Добрев, след като бе засипан със снежни топки от протестиращите пред МИЕТ срещу високите сметки за ток и топлоенергия, предаде БГНЕС.

Добрев посочи, че трябва да се направи разграничаване между сметките за топлоенергия и сметките за електроенергия. Той обясни, че сметките за топлоенергия в София са изчислявани на базата на прогнозни дялове, а сметките за електроенергия са на базата на показателите от електромерите.

Причината за по-големите сметки се дължала на това, че по празниците голяма част от инкасаторите на енергоразпределителните дружества са били в отпуск. Затова сметките не са изчислени за 28 дни, както обикновено, а например за 38 или 40 дни, уточни Добрев. Той се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.

Добрев посочи още като причина за високите сметки и по-ниското напрежение, което се е подавало на много места и което е карало електромерите да "въртят" повече. Този похват беше дискутиран преди дни от организаторите на първите протести.

България се вдигна срещу монополите

Цяла България скочи срещу електроразпределителните дружества, като освен в София и във Варна се стигна до сблъсъци с полицията. Стотиц...

Твърдението на министъра за по-дългия период е вярно, но е дискусионно дали става въпрос за по десет дни отгоре, твърдят протестиращи. Те показаха фактури, в които са начислени 33 дни.

Заради протеста Делян Добрев направи спешна среща с ръководителите на електроразпределителните дружества, а след 18:30 часа ще даде брифинг в сградата на МИЕТ, на който ще съобщи дали ще се вземат конкретни мерки по въпросите, поставени от протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com