Искат спешна среща с Цачева по референдума за еврочленството на Турция

4571
Искат спешна среща с Цачева по референдума за еврочленството на Турция
Красимир Каракачанов и Валери Симеонов настояват за разговор от името на инициативния комитет, който събра близо 330 хиляди подписа

Спешна среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева поискаха Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Те настояват за разговор от името на инициативния комитет, който събра близо 330 хиляди подписа с искане за национален референдум по турската кандидатура за ЕС. 

В нарушение на закона за референдумите, разглеждането на искането в пленарната зала на Народното събрание се бави вече година и половина, въпреки приключилите процедури по проверка на подписите.

В писмото си до Цецка Цачева председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и собственикът на ТВ „СКАТ“ Валери Симеонов настояват за обяснение от председателката на НС и информация за съдбата на подписката.

Те заявяват, че ако не получат аргументиран отговор за забавянето, ще призоват подписалите над 300 хиляди души на протест пред сградата на Народното събрание и ще търсят правно решение от европейските съдебни институции.

322 532 подписа за референдум против членството на Турция в ЕС бяха внесени на 14 юли 2010 г. от представители на ВМРО и телевизия „Скат” в Народното събрание (http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=650:2010-07-15-09-12-27&catid=2:links)

Това е първата в историята гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (Закона за референдумите).

ГРАО доказа наличието на необходимите подписи, а Комисията по правни въпроси с председател Искра Фидосова излезе със становище за разглеждане на искането в пленарната зала в открито заседание.

Въпреки това, разискването още не е залегнало в дневния ред, година и половина след внасянето в НС – а това се явява нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който е предвидил изричен срок от три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com