Жегите увеличиха ударно потреблението на ток

3945
Жегите увеличиха ударно потреблението на ток

Жегите накараха хората да спят на включени климатици. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор за товарите по електропреносната ни мрежа. През последните горещи седмици се наблюдава ясна тенденция за по-високо потребление на ток през нощта спрямо деня, предаде Стандарт нюз.

Така например докато хората са на работа следобед, товарът на мрежата в 16 ч се движи 3514 и 4280 мегавата. В същото време в 22 ч натоварването нараства до 4154-4607 мегавата през различните дни. Интересно е също и че в полунощ, когато повечето хора вече спят, товарите по електропреносната мрежа намаляват съвсем малко до 3899-4235 мегтавата, показват данните на ЕСО за последните 7 дни. Причината в 12 ч вечерта да се ползва повече ток отколкото в 4 ч следобед могат да бъдат само пуснати климатици. Тогава офисите, не работят, голяма част от предприятията също и няма друга причина за повишеното потребление, коментират специалисти.

Няма да има шоково увеличение на цената на тока

Намаляването сега на цените гарантира, че няма да има натиск за шоково увеличение на цените на електроенергията заради прекалено мног...

Тенденцията ще се запази и през следващите дни, сочат прогнозните данни на ЕСО. За сряда, 31 юли, Централното диспечерско управление очаква в 16 ч товарът по мрежата да бъде 4194 мегавата, в 22 ч – рекордните за деня 4556, а до полунощ натоварването ще намалее едва до 4141 мегавата.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com