Кандидатите за ВСС наблегнаха на независимостта и прозрачността

5469
Кандидатите за ВСС наблегнаха на независимостта и прозрачността

Независимостта на съдебната власт и кариерното развитиe на магистратите. Прозрачност в работата на ВСС. Това бяха основните теми в първото публично изслушване на 17-те кандидати за членове на ВСС от парламентарната квота, което продължава вече 11-и час в Народното събрание.

Основната ми цел е да допринеса за подобряването на работата на ВСС, на който Конституцията е поверила една от най-важните функции в държавата – бързото правораздаване. Това каза Валентина Драганова, кандидат за член на ВСС. Според нея, новият ВСС трябва да бъде активен орган при прилагане най-вече на европейските изисквания, като покаже пълна прозрачност на обществото.

"Трябва да се засили контролно-ревизионната дейност, като се предприемат съответните действия, съобразени с конкретни проблеми", заяви Драганова. Според нея, основен приоритет в работата на ВСС е независимостта и отчетността на съдебната система, преследването на корупцията по високите етажи на властта, както и борбата с организираната престъпност. Тя заяви, че в дисциплинарната практика на ВСС трябва да се изработят критерии при какви случаи какви наказания да се прилагат на магистратите.

Йордан Давчев, който също е кандидат за член на ВСС посочи, че концепцията му е свързана първо с независимостта на този орган. ВСС трябва за в бъдеще да устоява своята независимост изключително настойчиво и безкомпромисно, заяви при представянето си прокурорът Давчев. Според него независимостта на съдебната система е функция от независимостта на всеки един от нейните членове.

Той обеща, че ако бъде избран, аз ще отстоявам независимостта на Висшия съдебен съвет. И той както и повече кандидати обърнаха внимание на прозрачността на ВСС. Йордан Давчев наблегна и на проблема с кадровите решения, които взема ВСС. "Считам, че в това отношение трябва да има промени, трябва да има точни и ясни, и еднакви правила", каза прокурорът.

Владислав Славов, кандидат за член на ВСС, съдия в Конституционния съд заяви пък, че водещо начало в работата на всеки един член на ВСС ще бъде създаването на условия за подобряване дейността на органите на съдебната власт, за повишаване на доверието в системата и за постигане на утвърждаване на върховенството на закона.

Независимостта не е независимост въобще, а е независимост в рамките на общото разделение на властите, предвидено в Конституцията, подчерта Славов. Според него, най-сериозният проблем е въпросът за натовареността на магистратите. За върховните съдилища той каза, че те са станали толкова големи вече, че са започнали да раждат противоречива практика.

"Има едно кардинално решение по този въпрос. Защо след като вече 14 г. прилагаме това триинстанционно производство, да не се замислим дали да не се върне двуинстанционното производство. Да помислим дали с това няма да решим някои сериозни проблеми", запита реторично Славов. Според него около 1/6 от бюджета на съдебната власт може да бъде намален. За Славов слабото място е досъдебното производство.

Някои от кандидатите обаче отказаха да отговарят на въпроси за конкретни казуси. "Ще ви отговоря на този въпрос, когато му дойде времето. Нека да изчакаме първо да мине изборът за членове на ВСС, да дойде време за избор на главен прокурор и тогава ще ви отговоря на този въпрос". Така отговори кандидатът за член на ВСС Бойко Рашков, номиниран от социалистите, днес в кулоарите на НС на въпроса на БГНЕС: ако бъде избран и присъства на изслушването на кандидати за нов главен прокурор дали би ги попитал ще дадат ли ход на сигнала за участието на премиера Борисов и косвено на президента Първанов (2002-2012) в предотвратяване на данъчна проверка по т. нар. случай "Мишо Бирата".

Считам, че не само имам волята но мога да поема и отговорността да бъда част от екипа на новия ВСС. Това каза пък Каролина Михайлова. Тя призна, че нейният най – силен личен аргумент е бил този, че може да поеме отговорност за изработване на дефинирана политика на взаимодействие между трите власти. Публичния дебат, според нея вече е подредил приоритети пред новия ВСС. Те са свързани с независимостта и администрирането на съдебната система.

Независимостта на магистрата е задължителен международен стандарт за дейността на всяка съдебна система. не е лична привилегия, каза Каролина Михайлова. Тя обясни, че тази независимост позволяват магистратите да гарантират свободите на гражданите. Втори ключов проблем, който очерта тя е въпроса свързан с регулиране на процесите на натовареността в съдебната ни система. За да се преодолее той, според Михайлова трябва новия ВСС създаване на работна група, която да изготви диагностика и анализ на състоянието, а предложи критерии за натовареност и мярка.

Очакванията към новия ВСС са големи, големи са и предизвикателствата. Това каза Магдалена Лазарова-Проданова. Тя счита, че новият ВСС трябва да запази добрите практики, наложени от предходните състави и ги надгради със свои такива. Целите, които се поставят са подобряване на състоянието на съдебната система и нейната резултатност, на вътрешната организация във ВСС и сътрудничество и координация с другите институции, които имат отношение към съдебната реформа. Приоритетите са последователна и прозрачна кадрова политика. Кариерното развитие да почива на ясни единни критерии и реални професионални заслуги, каза Лазарова. Тя посочи, че Атестирането в момента е напълно формално.

Васил Петров, кандидат за член на ВСС, адвокат, инспектор в Инспектората към ВСС. посочи, че е необходимо добро управление на системата, бюджетно планиране, отчетност, статистика и отговорност на избраните административни ръководители, както и на всеки един магистрат за неговата работа. "Натовареността на магистратите засяга чувствително доверието в съдебната система, ефективността на съдебния процес, гарантиране на достъпа до правосъдие, кариерното развитите на магистрата и дисциплинарната практика", посочи Петров.

Крайно време е във ВСС да влезе и един редови съдия "и да се чува гласът и на всички колеги". Това каза Галина Пачовска, кандидат за член на ВСС, съдия във Върховния административен съд. "Когато говорим за промяна, за градеж, е редно градежът да започне от основите, за да е здрав темелът. Тези промени трябва да бъдат осъзнати, желани и постигнати с активното съдействие на магистратурата, а не както досега да се спускат отгоре готови и понякога не добре обмислени решения", заяви Пачовска.

От ВСС зависи да осигури високите професионални стандарти в съдебната система. Кандидат съм с мотивацията да допринеса за развитието на системата с идеи, знания и умения. Това каза Димитър Узунов, кандидат за член на ВСС, председател на Районния съд в Сандански. Според него, ВСС може да се отвори към редовите магистрати. "Проблемите на съдебната система не са вътрешен въпрос, те се дискутират от цялото общество. Ако съдебната власт е неефективна, бавна и непрозрачна, тези слабости се отразяват на самата държава. Когато държавата не е способна да осигури на гражданите си справедливо обективно правосъдие, говорим за дефицит на справедливостта", заяви Узунов.

"Колкото по-високи са съответните позиции, толкова по-завишени трябва да са критериите към лицата, които ги заемат", поясни той. Според него, трябва да се дефинират актуалните проблеми на съдебната система и да се вземат мерки за тяхното преодоляване. И той изброи и приоритетите на ВСС, които трябва да се свеждат до въпроса за отстояване независимостта на съдебната власт, кадрова функция за магистратите, противодействие на корупцията в съдебната власт.

Мария Кузманова е отделила в концепцията си специално внимание на медийната политика на новия ВСС. Така според нея могат да се излъчат няколко членове на ВСС, който всеки един да дават информация по различни аспекти от дейността на ВСС. Тя е забелязала, че има много сензационни заглавия, които не кореспондират със съдържанието в самата статия. Според нея това рефлектира не само върху авторитета на съдебната власт, но върху авторитета на ВСС, на съдията, на една институция. За независимостта гаранциите за независимост на съдебната система са определени от Конституцията.

Надя Пиловска – Дилкова бе маркирала 4 приоритетни области, в които трябва да работи ВСС, "като смятам, че това са 4 проблема в съдебната власт". Това са кадровата политика, дисциплинарна политика, управление на бюджетните средства и натовареността, заяви кандидатът за член на ВСС. В областта на кадровата политика – ВСС следва да предприеме незабавни мерки за утвърждаване на конкурсното начало, да обяви ясни предварителни критерии при атестирането и издигането на кандидатури за административни длъжности, както и да осигури публично обсъждане. В областта на натовареността е необходимо, според Надя Пиловска, изработване на норми за натовареност, утвърждаването на командироването само по изключение. Трябва единност и последователност на дисциплинарните подходи. По отношение управлението на бюджета ВСС трябва да има политика към строга отчетност и не на последно място координирано с Министерство на правосъдието да решава въпросите за съдебните сгради и охраната, посочи Пиловска.

Кандидатът за член на ВСС Незабравка Стоева - адвокат, съдия и преподавател също обърна внимание на проблемите, които стоят пред съдебната система. Тя заяви, че концепцията й не съдържа предложения за законодателни промени, нито критики. През последните 20 години съдебната ни система е в състояние на постоянен експеримент, често променяме правилата, каза тя. Българската съдебна власт е длъжница на българските граждани. Според нея е противоречива съдебната практика. Не може двама работника, работещи в една и съща работа, при една и съща фактическа работа, единият да бъде възстановен на работа от един съдия, а другият не, от друг съдия. Тази практика внушава в обществото несправедливост, чувство за неравенство, категорична е Незабравка Стоева.

Светла Петкова пък счита, че първата задача на новия ВСС е да проведе задълбочен анализ на последния доклад на ЕК. Тя също посочи, че ВСС трябва да е независим. Това означава, че той ще взема своите решения без намесата на други органи. На второ място като гаранция на независимостта на ВСС е да се представи законодателна инициатива на подзаконови актове във връзка с неговата дейност. Според нея е необходима промяна в Закона за нормативните актове.

Соня Найденова е на мнението, работата на един съдия в натоварен съд изключително съкращава времето, през което работещият магистрат да се срещне с проблемите в съдебната система.

"Именно това ме мотивира да бъде издигната кандидатурата ми за член на ВСС", заяви тя. Подхождам за избора на следващия ВСС с положителна нагласа. Идентична са, според нея, идеите на повечето кандидати за членове на ВСС. При конституирането си следващият ВСС трябва да очертае най-важните си задачи, които стоят пред него и съответните мерки, които трябва да се вземат. Тя наблегна на дейността на ВСС в областта на човешките ресурси. Усилията трябва да бъдат насочени към неравномерната натовареност, посочи Найденова, като изложи своите виждания за реформи в съдебната система.

Сред кандидатите за членове на ВСС са и Тодор Мерджанов, Юлиана Колева и Ясен Тодоров. Изборът ще бъде на 26 септември в пленарна зала. Тогава от 17-те кандидати от парламентарната квота, трябва да бъдат избрани 11.

Редактор: Георги Иванов

Правната комисия ще изслуша кандидатите за ВСС

Правната комисия допуска до изслушване днес в пленарна зала всички 17 предложения за кандидати за членове на ВСС от квотата на Народн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com