Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево": Вальо имаше 12 часа и 50 минути нальот

12919
Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево": Вальо имаше 12 часа и 50 минути нальот
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

"Гласът на майор Терзиев звучеше уверен и сигурен при пускане на ракетата." Това заяви в предаването "Тази неделя" по БТВ бригаден генерал Николай Русев - командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Той разказа, че се е познавал с Валентин Терзиев от много отдавна, а работят заедно от 2005 г. "Вальо не беше, Вальо е! Той е човек изпълнен с добрина, с огромно сърце и много положителен. Успяваше да намери баланс, помагаше и намираше добра дума за всеки. За съжаление, в авиацията през определени периоди такива неща се случват и няма гаранция, че това няма да се повтори отново. Но ще преодолеем и тази мъка, която е поредното ни изпитание, и ще продължим напред. Аз съм командир на авиобаза и мой дълг е да връщам хората при семействата им", сподели генерал Русев.

Президентът Румен Радев ще посети авиобаза Граф Игнатиево

Днес (19 юли) в 10.30 часа президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще посети авиобаза Граф Игнатиево, къ...

Той обясни, че ситуацията по време на инцидента се е развила много скоротечно. Николай Русев каза, че цяла нощ са се надявали Терзиев да се върне. Очаквали са го с надеждата, че просто е прекъснала радиовръзката. Но на сутринта е дошъл моментът, в който той е трябвало да съобщи трагичната новина на семейството му. "Когато се срещнах с тях, разбрах откъде е тази добрина у Вальо. Те са благородни и горди хора. И брат му, и майка му, и приятелката, с която живее - у никого не видях укор. Не ме попитаха защо. Аз трябваше да им го върна, а те ми казаха "Благодаря!". Мое задължение е да пазя хората си. Няма как да кажа станалото - станало. Да, изпитвам чувство за вина", сподели със сълзи на очите развълнуван шефът на авиобаза "Граф Игнатиево".

Той отказа да дава отговори на въпроси, свързани с вероятните предположения за причините за инцидента. "Мога да отговоря, но не е коректно пред паметта на Вальо и неговото семейство да коментирам хипотези", каза Николай Русев. Той поясни, че ще има официално изявление за най-вероятната причина. И потвърди, че една от тях е бързо падащата мишена. Генерал Русев се обърна и към бивши министри на отбраната, които по думите му, са правили некомпетентни изказвания, като отказа да посочи имена. "В авиацията хипотези няма. Ние не сме упълномощавали никой да говори от наше име. Преди време бивш министър на отбраната заяви да спрем да летим. Това означава ли, че ни подтиква към преврат? Не е нормално да се изказват подобни коментари в такава трагична ситуация. Всичко се вижда и слуша от семейството и колегите му", категоричен беше командирът на авиобазата.

Той посочи, че винаги може да се прекрати полетът, но само ако ситуацията го налага. Изрази и надеждата си черната кутия да бъде намерена скоро, тъй като има определено кратко време, в което тя може да оцелее в морската вода, а именно - до 10 дни. "Нальотът на майор Валентин Терзиев не беше достатъчен - 12 часа и 50 минути, от началото на годината", заяви Русев в отговор на въпрос колко летателни часа е имал загиналият пилот. Бригадният генерал увери, че подготовката на летците е постоянна. "Летим и денем, и нощем. Готвим се и изпълняваме летателни задачи непрестанно. Но само веднъж в годината се извършват полети с пускане на ракети над море. Програми има и проблемът с броя на летателните часове да може да бъде решен. Но не е редно на всеки два месеца да се казва, че самолетите ни са стари и счупени", посочи командирът на авиобазата.

Той даде пример как се извършват полетите: "Дори капачката на вентила на гумата на самолета да липсва, той не тръгва. Летателната машина трябва да е в пълна изправност, за да бъде пусната да излети. Самолетите ни се проверяват и поддържат постоянно. Всички части, които се подменят при ремонт, са нови и с гаранция. Поддържат се в перфектно състояние и всички необходими системи, чрез които може да спаси пилотът. Но за да се случи това, те трябва да бъдат активирани".

Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване

Днес се навършват 67 години от формирането на 19-ти изтребителен авиационен полк, чийто наследник е авиобаза Граф Игнатиево. На 17 мар...

В заключение бригаден генерал Николай Русев заяви категорично, от свое име и от името на колегите си в авиобаза "Граф Игнатиево", че търпението им се е изчерпало и повече няма да бъдат толерантни към опити за спекулация с теми, свързани с бойната ни авиация и да се въвличат пилотите и механиците в хипотези. Той увери, че при всяко следващо спекулативно изказване, ще се използват законоустановените средства, за да се потърси справедливостта. "Повече компромиси няма да правим - ще продължим да служим на Родината си, а не на чужди каузи", посочи Русев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com