Комисията по петициите на ЕП излиза с доклад за нарушавани права у нас до 2-3 месеца

4432
Комисията по петициите на ЕП излиза с доклад за нарушавани права у нас до 2-3 месеца
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

До 2 – 3 месеца Комисията по петициите на Европейския парламент ще се произнесе за напрежението в страната от действията на частните съдебни изпълнители. Това стана ясно от заключителната пресконференция на делегацията на ЕП, която от два дена и половина е на проверка у нас, заради многото жалби за нарушаване на права в страната. Председателят на комисията и ръководител на делегацията Дулорс Монсерат обяви, че ще бъде изготвен доклад, в който Комисията ще даде оценки и препоръки.

„На нас ни е необходимо време, може би 2 – 3 месеца, за да направим обективен и справедлив анализ на цялата получена информация и да видим какво се е случвало преди и каква е реформата“, каза Монсерат в отговор на въпроса дали ръководената от нея комисия би могла да съдейства за налагане на мораториум върху дейността на ЧСИ в България. Монсерат подчерта, че правомощията за законодателната дейност принадлежат на българското Народно събрание и увери, че с колегите си от Комисията по петициите на ЕП са направили оценка на всички молби, които са получили и че са разговаряли със засегнатите, както и че са се опитали да направят оценка на получените документи, за да могат да обърнат внимание на всички проблеми. Монсерат уточни, че делегацията е провела срещи с правосъдния министър и екипа му, с представители на Камарата на ЧСИ, на ВСС и Асоциацията на българските съдии, също със жалбоподатели, но отказа да разкрие как са протекли разговорите и само сподели, че всички са се отнесли положително и че говорили за възможностите за подобряване на системата.

Членове на Комисията по петиции към ЕП са у нас

Членовете на Европейския парламент (ЕП) от Комисията по петиции Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания), председател, Лорант Винце (ЕНП, Румъния...

В следващите месеци комисията ще обобщи събраната информация и ще даде препоръки и заключения. „С тях смятаме да дадем решение на българските институции и на българските граждани“, каза Монсерат.

Друг фокус на визитата са многото петиции от България за неравноправни клаузи в договори за потребителски кредит и за ипотечен креди, съобши още Монсерат и посочи, че 90% от времето в България отишло за обсъждане на проблемите, свързани с неравноправните клаузи в договорите. Делегацията е провела срещи с жалващи се от неравноправни клаузи, също с представители на Министерство на икономиката, на БНБ, Комисията за защита на потребителите, Националното сдружение за защита на потребителите, националната асоциация на банките и омбудсмана. „Има известен дисбаланс между кредиторите и кредитополучателите", констатира Монсерат и коментира, че "може би е последица от финансовата криза, която България също е претърпяла“. Тя отбеляза, че делегацията е отчела направените законодателни промени. „В момента все още се изготвят изменения като целта е реформата да установи баланса на условията между кредиторите и кредитополучателите", посочи още Монсерат и заключи: "Смятаме, че реформата е на първа крачка в правилната посока“.  Тя обясни, че делегацията още не може да оцени резултатите от реформата, защото законодателните промени са приети през декември, но смята че "има още какво да се направи, за да се осигури правна сигурност в интерес на българските граждани и всички икономически отрасли, които са страна по тези договори“.

По време на визитата си у нас, делегацията на ЕП е проверила и ситуацията с депото за отпадъци в Монтана, което е обект на петиция от 2010 г. „В Монтана организирахме съвместно заседание, където присъства и вносителят на петицията и представители на местната управа, инспектората по екологията … - всички седнахме заедно с вносителя и разговаряхме много успешно“, разказа Монсерат, но и по тази тема заяви, че на по-късен етап комисията ще формулира конкретни предложения и заключения.

ЧСИ-та и несправедливата съдебна система изкараха граждани на протест

Граждани излязоха на протест с искане за оставка на министъра и заместник-министъра на правосъдието Данаил Кирилов и Десислава Ахладова...

Запитана дали Комисията по петиции на ЕП би отворила отново темата за въздействието на автомагистрала „Струма“ върху Кресненското дефиле, председателят на комисията отбеляза, че това е извън мандата на сегашната визита и отбеляза, че въпреки затварянето на конкретна петиция, както е в случая, „всеки европейски гражданин може отново да се обърне към Комисията, ако смята, че отново е нарушено неговото право“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com