Кристалина: Високите води ще достигнат България към 14 юни

6505
Кристалина: Високите води ще достигнат България към 14 юни

Очаква се наводненията да стигнат Будапеща около 10 юни и след това високите води да са в района на България, Румъния и Сърбия – това се очаква да се случи около 14 юни. Това каза еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева пред журналисти във Варна.

Положението след наводненията в Централна Европа още е сериозно. Днес би трябвало да е пиковият ден за Братислава, допълни комисар Георгиева. Според нейните наблюдения засега най-лошото минава, въпреки че река Елба в Германия създава още много сериозни проблеми.

Засега няма опасност Дунав да прелее при Видин

Засега няма опасност Дунав да прелее при Видин, съобщи БНР.471 см достигна нивото на Дунав при Видин след покачване през последното ден...

„Имаме пари в Европейските фондове за подготовка и борба с бедствията – трябва да ги използваме. България го прави, но в бъдеще трябва да го прави още повече”, отговори на въпрос за помощта, която може да окаже ЕС на пострадалите държави комисар Георгиева.

Помощ на пострадалите от бедствия се осъществява от фонда за солидарност, който е извън редовния бюджет на Европейската комисия, заяви Георгиева. По думите на еврокомисаря, едва след като бъде направена оценка на щетите, ще бъде ясно дали ще се наложи и отпускане на помощ от този фонд, както и в какъв размер ще бъде тя. „Именно тогава се обръщаме към страните-членки, за да финансират тази помощ. И да успокоим тези, които се притесняват дали ще дойдат наводненията насам – да, помощ ще има”, категорична бе Кристалина Георгиева. Тя добави, че пари в този фонд не стоят, защото той се мобилизира само, когато се налага. „Допускаме, че може да се наложи, но все още не сме стигнали дотам”, каза още еврокомисарят по бедствията. В момента най-важно за страните е да имат надеждна, достоверна и точна информация на базата, на която да взимат управленчески решения.

Георгиева допълни, че кризисният център предоставя именно такава информация, получена от сателитни наблюдения. По думите й, трите най-засегнати страни - Австрия, Чехия и Германия, са се обърнали към центъра именно с такава молба – да получат помощ. „Не е изключено да са необходими допълнителни екипи за борба с последиците от бедствията. Вече има очакване в Чехия да пристигнат 2 екипа от Полша и Словакия, но ако има нужда от повече помощ, ние сме готови да я предоставим”, заяви Кристалина Георгиева. Има сформирани общо 30 екипа, които са за борба с наводнения и които са в готовност да се притекат на помощ.

На въпрос дали са застрашени от наводненията българските градове по Дунав, еврокомисар Георгиева отговори, че към момента голяма опасност за страната ни няма. Тя допълни, че е важно да се проследи ситуацията в следващите дни. „Колкото повече наближава 14 юни толкова по-точна ще бъде и нашата прогноза. Засега обаче наблюденията ни са, че най-лошото минава, въпреки че река Елба в Германия създава много сериозни проблеми”, каза още Георгиева. Тези бедствия и кризи са доказателство за това, колко важно е да се обръща по-голямо внимание на подготовката и превенцията. По думите й резултатите от това, че се променя отношението на институциите към тези проблеми, си личи и посочи, че през 2002 година същите тези държави са имали отново същите проблеми, като тогава е имало и загинали.

Нивото на Дунав се покачва и при Свищов

 Заради обилните валежи в Западна и Централна Европа, река Дунав край Свищов също покачва нивото си. Най-притеснени от прииждащата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com