Медийни експерти: Журналистът трябва да произвежда общественополезна информация

5278
Медийни експерти: Журналистът трябва да произвежда общественополезна информация

Журналистът създава продукт, който има не търговска, а демократична стойност и трябва да живее от този продукт, той е източник на възнаграждение за него, заяви френският журналист Едви Пленел, бивш редакционен директор на вестник "Монд" и основател на сайта Медиапарт, предаде БГНЕС.

Той участва в дискусия на тема "Авторското право и новите медии", организирана по повод Международния ден на свободата на печата, от Гьоте институт и Френския институт в България в сътрудничество с фондация "Медийна демокрация" и Културния център на Софийския университет "Свети Климент Охридски". В дискусията взеха участие германски, френски и български експерти в областта на авторското право.

Пленел посочи, че демокрацията е режим на правото да знаем – за да си отговорен, активен гражданин, трябва да знаеш какво се случва в момента, правото на достъп до информация е фундаментално право. Правото на познание превръща демокрацията не в режим на сблъсък, а на разговор, на споделяне и обмен, посочи той.

Интернет е форма на участие в демокрацията, а не на представителна демокрация – той позволява не само да посочим хората, които искаме да ни представляват, а самите ние да участваме в процеса, отбеляза Пленел. Той изтъкна, че основната роля на журналиста е да произвежда общественополезна информация. Отмина времето, когато журналистът формираше общественото мнение чрез своите коментари. Чрез блоговете, социалните мрежи гражданите завоюваха правото си на свободно слово. "Това е добра новина, която задължава журналистите да създават стойност чрез предоставянето на информация посредством разследване, репортаж. Журналист, който защитава определено мнение, е просто обикновен гражданин, а гражданинът вече може да защити мнение без журналиста", изтъкна Пленел. Той обобщи занаята на журналистите: "Помогнете ми да разбера това, което не знам, помогнете ми да открия това, което крият от мен".

Пленел разкритикува ЕС, че създавайки единния пазар, който позволява свободното движение на стоки, не е успял да хармонизира данъчното си законодателство и дори допуска съществуването на страни, които са данъчен рай. "Тази среда позволява на компании като Гугъл и Амазон да приютяват печалбите си. Това означава, че богатството, което Гугъл създава в Германия или Франция, не остава в тези страни, а се пренася в Люксембург или в други страни данъчен рай", изтъкна Пленел. Той смята, че в момент, когато Европа приема бюджети със строги ограничения, за да подобри икономическото си положение, тя трябва да получи възможност да облага тези компании с повече данъци.

Германският професор по медийно право Ролф Швартман, който също участва в дискусията, посочи, че авторското право трябва да се приспособи към изискванията на дигиталния свят, но до момента това става в ущърб на автора, тъй като никой няма право да отказва достъп до информация. Той допълни, че основният въпрос, на който трябва да се даде отговор, е как авторът може да живее от създадения от него продукт, но призна, че в Германия все още не са открили начин как да се избягва нарушаването на авторското право.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com