МС одобри доклад за равни възможности на хората с увреждания

15726
МС одобри доклад за равни възможности на хората с увреждания
Правителството прие годишен доклад за изпълнението на Плана за действие за осигуряване на равни възможности на хората с увреждания 2010-2011 г.

Докладът отразява дейностите, извършени през 2011 г. с цел предоставяне на повече удобства на хората с увреждания, предаде БГНЕС.

Основните цели на Плана за изминалата година са били осигуряване на достъпна архитектурна среда и достъпен транспорт. Участие в изпълнението на поставените задачи са взели министерствата на регионалното развитие и благоустройство, на физическото възпитание и спорта, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, общините и някои неправителствените организации.

Според доклада, общините са изградили 259 съоръжения за осигуряване на достъпна среда и са ремонтирали читалища и културни институти, за да могат да бъдат посещавани от хората с увреждания.

Мониторингът на ЕК демотивирал магистратите

Механизмът на мониторинг на Европейската комисия създава напрежение и демотивира магистратите, обяви в студиото на БНТ Стелияна Кожуха...

Финансирани са 17 проекта за осигуряване на достъп и адаптиране на работната среда за хора с увреждания, в изпълнение на програмата за осигуряване на достъп и адаптиране на културни, исторически и спортни обекти с международно, национално и регионално значение, реализирана от Агенцията за хората с увреждания,

През 2011г. са направени и промени в нормативната уредба за подобряване качеството на живот на хората с увреждания. Съкратен е срокът за изплащане на целевата помощ за изработване, покупка и/или ремонт на медицински изделия и/или помощни средства. От заплащане на винетна такса са освободени лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания. Изготвена е наредба, която изгражда нормативна рамка на процесите на заплащане на медицинските изделия с публични средства.

Продължен е и процесът на деинституционализация чрез намаляване на капацитета и закриване на специализирани институции. Успоредно с това са били развивани формите за предоставяне на социални услуги в общността – дневни центрове, центрове за настаняване от семеен тип, рехабилитационни центрове и др.

През изминалата учебна 2010/2011 са се обучавали 10 304 деца и ученици със специални образователни потребности. Това е постигнато при тясно сътрудничество между министерствата на образованието и науката и на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, общините и неправителствените организации.

Хора с увреждания протестираха пред парламента

Над 20 души в инвалидни колички протестираха пред парламента днес, предаде „Фокус”. Протестът е по повод 5 май – Межд...

Продължена е и Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания на Агенцията по заетостта. Програмата е осигурила работа на 3037 души с трайни увреждания, от които 1563 са включени в нови дейности. Средномесечно са работили 1923 лица. Изразходваните за целта средства надхвърлят 6,5 млн. лв.

По Оперативна програма "Регионално развитие" през 2011г. са приключени 17 договора за безвъзмездна финансова помощ с предвидени мерки за осигуряване на равни възможности за хората с увреждания.

Един от успехите през 2011г., е ратифицирането на конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com